Založ si blog

Zdravotníctvo⚕️ – nová vojnová výzva

Parlament schválil Lex Ukrajina 🇺🇦, súčasťou schváleného zákona je i bezplatná lekárska starostlivosť o utečencov z Ukrajiny, pri predpokladanom množstve migrantov čo zostanú na Slovensku – cca 40.000 sú plánované výdavky na tento rok cca 27 miliónov eur.

Posledné informácie hovoria, že už teraz na Slovensku zostalo 50.000 utečencov.
A to tu máme vojnu za hranicami jeden mesiac. Predpoklad že vojna čoskoro skončí je naivný. Zelenský 🪖 sa svojou iluzórnou predstavou že znovu dobije Donbas i Krym ukryl do zákopov na veľmi dlhý čas (zatiaľ).

Utečencov bude pribúdať a vôľa návratu do vojnou zničenej Ukrajiny, skôr UkRuiny, sa bude zmenšovať. Návrat na UkRuinu, ktorá sa vracia späť v čase, nebude na desiatky rokov lákavý. Takže budeme musieť počítať s ďalším navýšením prostriedkov na zdravotnú starostlivosť, čo je pochopiteľné i akceptovateľné.

Snáď na uvedené výdavky prispeje vo významnej miere i zmätená EÚ 🇪🇺. Zdravotníctvo je len jedna z mnohých oblastí, ktorú zasiahne s vojnou spojená migrácia. Naše kolabujúce a teraz už i vojnové zdravotníctvo dostane znovu zabrať, aktuálne avizované milióny (skôr iluzórne) do zdravotnej starostlivosti sú len záplatou, nie systémovým riešením.

Kde nájsť peniaze do zdravotníctva? Vo víre vojnových udalostí ľudia prehliadajú plánované miliardy na nákup vojenskej techniky, minister vojny 🪖 sa teší, vojna mu pomáha zrealizovať miliardové nákupy bez povšimnutia. Zbrojári zarobia. Čoskoro už i 2% z HDP na obranu mu budú málo (pre ilustráciu – Luxembursko dáva na obranu 0.6% HDP, Belgicko a Španielsko 1,2% HDP, dáta z roku 2020).

Som presvedčený, že peniaze sa dajú využiť lepšie ako na nákup zbraní. Zdravotníctvo, školstvo, dôchodcovia už roky otŕčajú ruky. Na občanoch Slovenska predsa záleží, či azda nie? „Vyššie“ záujmy sú azda nadradené oprávneným prosbám Slovákov? A tvrdiť že nám miliardy ukradol Putin keď bez mihnutia okom míňame miliardy € na zbrane je pokrytecké.

K vojne ⚔️ vôbec nemalo dôjsť, vojna je pokračovaním neschopnosti diplomacie priniesť mierové riešenia, politici EÚ to znova nezvládli tak ako i predchádzajúce výzvy (Covid, migrácia…), bojím sa „európskych“ riešení i v prichádzajúcej energetickej a potravinovej kríze… 👎

Máte už svoj atómový kryt? ☢️

20.04.2024

O vojne medzi Ruskom a NATO sa už otvorene píše v mainstreame. A nie len o konvenčnej vojne ale rovno o nukleárnej vojne. V Pravde nedávno uverejnili video: „Ako vystrašiť Rusov? Stihačkou F-35 a atómovou bombou B61-12“, v podobnom duchu bol uverejnený článok o krajinách v ktorých možno prežiť nukleárny konflikt (Grónsko, Tuvalu, Island, Čile, Nový [...]

Zdravotníctvo – sestry verzus lekári

30.01.2024

Pracoval niekto z „odborníkov“ na zdravotníctvo naozaj v zdravotníctve? Keď čítam komentáre k nášmu zdravotníctvu tak mám pocit že títo ľudia absolútne nevedia o čom hovoria. Teraz sa pretriasa téma nedostatku sestier a zvýšenie ich kompetencií. Nedostatok sestier je samozrejme realita ale keď sa niekto vyjadruje ku zvýšení ich kompetencií, tak je to len [...]

Osviečim oslobodili Američania

28.01.2024

V oficiálnej správe Európskeho parlamentu sa píše že koncentračný tábor Osvienčim oslobodili SPOJENECKÉ vojská. (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/01/23/message-by-presidents-sassoli-michel-and-von-der-leyen-on-the-75th-anniversary-of-the-liberation-of-auschwitz-birkenau/) Dobre čítate, nie sovietske, ale spojenecké.. asi Američania a Briti. Je to [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 74
Celková čítanosť: 217378x
Priemerná čítanosť článkov: 2938x

Autor blogu

Kategórie