Založ si blog

Zdravotníctvo⚕️ – nová vojnová výzva

Parlament schválil Lex Ukrajina 🇺🇦, súčasťou schváleného zákona je i bezplatná lekárska starostlivosť o utečencov z Ukrajiny, pri predpokladanom množstve migrantov čo zostanú na Slovensku – cca 40.000 sú plánované výdavky na tento rok cca 27 miliónov eur.

Posledné informácie hovoria, že už teraz na Slovensku zostalo 50.000 utečencov.
A to tu máme vojnu za hranicami jeden mesiac. Predpoklad že vojna čoskoro skončí je naivný. Zelenský 🪖 sa svojou iluzórnou predstavou že znovu dobije Donbas i Krym ukryl do zákopov na veľmi dlhý čas (zatiaľ).

Utečencov bude pribúdať a vôľa návratu do vojnou zničenej Ukrajiny, skôr UkRuiny, sa bude zmenšovať. Návrat na UkRuinu, ktorá sa vracia späť v čase, nebude na desiatky rokov lákavý. Takže budeme musieť počítať s ďalším navýšením prostriedkov na zdravotnú starostlivosť, čo je pochopiteľné i akceptovateľné.

Snáď na uvedené výdavky prispeje vo významnej miere i zmätená EÚ 🇪🇺. Zdravotníctvo je len jedna z mnohých oblastí, ktorú zasiahne s vojnou spojená migrácia. Naše kolabujúce a teraz už i vojnové zdravotníctvo dostane znovu zabrať, aktuálne avizované milióny (skôr iluzórne) do zdravotnej starostlivosti sú len záplatou, nie systémovým riešením.

Kde nájsť peniaze do zdravotníctva? Vo víre vojnových udalostí ľudia prehliadajú plánované miliardy na nákup vojenskej techniky, minister vojny 🪖 sa teší, vojna mu pomáha zrealizovať miliardové nákupy bez povšimnutia. Zbrojári zarobia. Čoskoro už i 2% z HDP na obranu mu budú málo (pre ilustráciu – Luxembursko dáva na obranu 0.6% HDP, Belgicko a Španielsko 1,2% HDP, dáta z roku 2020).

Som presvedčený, že peniaze sa dajú využiť lepšie ako na nákup zbraní. Zdravotníctvo, školstvo, dôchodcovia už roky otŕčajú ruky. Na občanoch Slovenska predsa záleží, či azda nie? „Vyššie“ záujmy sú azda nadradené oprávneným prosbám Slovákov? A tvrdiť že nám miliardy ukradol Putin keď bez mihnutia okom míňame miliardy € na zbrane je pokrytecké.

K vojne ⚔️ vôbec nemalo dôjsť, vojna je pokračovaním neschopnosti diplomacie priniesť mierové riešenia, politici EÚ to znova nezvládli tak ako i predchádzajúce výzvy (Covid, migrácia…), bojím sa „európskych“ riešení i v prichádzajúcej energetickej a potravinovej kríze… 👎

Zdravotníctvo – sestry verzus lekári

30.01.2024

Pracoval niekto z „odborníkov“ na zdravotníctvo naozaj v zdravotníctve? Keď čítam komentáre k nášmu zdravotníctvu tak mám pocit že títo ľudia absolútne nevedia o čom hovoria. Teraz sa pretriasa téma nedostatku sestier a zvýšenie ich kompetencií. Nedostatok sestier je samozrejme realita ale keď sa niekto vyjadruje ku zvýšení ich kompetencií, tak je to len [...]

Osviečim oslobodili Američania

28.01.2024

V oficiálnej správe Európskeho parlamentu sa píše že koncentračný tábor Osvienčim oslobodili SPOJENECKÉ vojská. (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/01/23/message-by-presidents-sassoli-michel-and-von-der-leyen-on-the-75th-anniversary-of-the-liberation-of-auschwitz-birkenau/) Dobre čítate, nie sovietske, ale spojenecké.. asi Američania a Briti. Je to [...]

Здравствуйте

13.01.2024

Delegácia kongresu USA prišla na návštevu Slovenska a zvlášť prišli na pokec s premiérom Robertom Ficom. Prišli mu dohovoriť? Vysvetlili mu kde jeho právomoci a možnosti rozhodovania končia a kto je skutočným pánom kolónie? 🤔 Fico odpovedal zdvorilostným diplomatickým slovníkom – „EÚ a NATO sú piliere našej zahraničnej politiky“. Povedal, čo chceli [...]

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Historickú budovu burzy v centre Kodane zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

16.04.2024 11:07

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.

Finančná správa / FS / Kriminalisti /

Akcia Lotus: Finančná správa zaistila deväť áut, dom, chatu i štyri milióny eur

16.04.2024 10:41

Akcia bola zameraná na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autíčkarov.

Poprad / Tulipány /

Poprad zdobia tisícky tulipánov z Holandska, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

16.04.2024 10:33

Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21-tisíc cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách.

vojna na Ukrajine, delo

Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

16.04.2024 10:10

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 73
Celková čítanosť: 214444x
Priemerná čítanosť článkov: 2938x

Autor blogu

Kategórie