Založ si blog

Vojnová propaganda v úpadku. .. (výber z tlače)

Vojna ma zaskočila, nečkal som ju, priznávam, ospravedlňujem sa ak som hroziaci vojnový konflikt podceňoval. Vojnu ako „pokračovanie“ diplomacie vnímam ako absolútnu katastrofu. Veril som v diplomatické riešenie konfliktu západu (NATO) a Ruskej federácie.
 
Od prvého dňa vojny sa na nás valia vedrá propagandy- propagandy jednonázorovej, účelovej (?). Všade sa objavuje Putin – ktorý sa podľa mainstreamu veľmi pravdepodobne zošalel, trpí smrteľnou chorobu, je napichaný botoxom, opuchol z kortikoidov, do toho perličky o údajnom pomere s Pamelou Anderson, či dokonca s deťmi (!). Všetko údajne, všetko negatívne.
 
V žiadnom prípade neobhajujem vojnu. Vojna je na Ukrajine už 8 rokov, no len teraz ju začíname vnímať i na Slovensku- cez zdražovanie, migrantov, smutné osudy ľudí, smrť civilistov i vojakov.
 
Rozhodnutie viesť vojnu na Ukrajine nie je nápad jedného človeka, nie je to ani rozlúčka Putina so životom a Ruskom, ak sa Ruská federácia rozhodla zaútočiť – museli s tým súhlasiť i ostatní vplyvní politici Ruska, ba čo viac Rusko veľmi pravdepodobne upovedomilo i Čínu. Museli sa pripraviť (ak sa to vôbec dá) na sankcie, prerušenie obchodných, diplomatických kontaktov, ukončenie SWIFTu, perspektívne i ukončenie vývozu zemného plynu a ropy v dohľadnej dobe do európskych krajín…
Dôvod na vojnu musel byť preto pre Rusko zásadný. Neverím v iracionalitu ruských politikov.
 
Pri sledovaní mainstreamu má človek pocit že Rusko od prvého dňa prehráva, nepostupuje ako má, je zle zásobované, nedarí sa mu.. Áno, možno to tak je, event. bolo na začiatku vojenskej operácie.
Dnes už sa dozvedáme od (svojho času komika) a t.č. prezidenta Zelenského, že by sa chcel stretnúť s Putinom hoc aj zajtra, či pozajtra, chce rokovať čím skôr, inak sa Rusko bude z vojny zviechať roky. Naozaj Zelenskému záleží na Rusku? Neverím. Donedávna požadoval vstup do NATO, bezletovú zónu nad Ukrajinou – čo je prakticky vojna NATO s Ruskom, ktorá by pochopiteľne viedla k zničeniu Ruska ale i celého západného sveta. Sú vyjadrenia Zelenského azda signálom, že bojovať s Ruskom do posledného Ukrajinca nemá zmysel? Alebo má? Zelenský však zostal na svojich starých zákopových pozíciách – požaduje územnú celistvosť Ukrajiny, vrátane Krymu …a sme znova na začiatku konfliktu.
 
Slovensko spozornelo pre vlnu utečencov z Ukrajiny- prevažne matky s deťmi, obrovská vlna solidarity medzi obyvateľmi Slovenska je úžasná (otázne je dokedy vydrží..). Mainstream píše o premene Slovenska na Libanon. Tvrdenie ešte v dnešnej dobe prehnané (čo ešte nie je, môže byť o pár mesiacov), v Libanone je minimálne 1,5 milióna utečencov len zo Sýrie. Cez Slovensko prešlo cca 0.23 milióna utečencov, nie všetci tu zostali. Ale ak sa priblížime naozaj k číslam ako Libanon tak budeme mať veľký, veľmi veľký problém (sociálna starostlivosť, zdravotníctvo, bezpečnosť…).
 
V mainstreame ma však občas i niečo zaujme – napríklad postoj veľmocenskej Číny, ktorá otvorene hovorí že NATO a sankcie proti Rusku prispeli k vojne. Číňania sú skrátka pragmatici, naši mainstreamoví propagandisti sa musia červenať pred postojom Číny.
 
Pred týždňom bol plný mainstream článkov o tom ako Rusko prehráva, nepostupuje a čoskoro vojenský konflikt skončí. Dnes už britský premiér Johnson varuje svet pred víťazstvom Putina. Čo ty na to mainstream? Medzi titulkami sa človek dozvie že pri veľkej inflácii hrozí miliónom Britov nedostatok peňazí na základné položky.. Tak ako to je? Sankcie fungujú? Určite fungujú – ale obojstranne – na západe i východe.
Pri likvidácii vojenskej infraštruktúry na Ukrajine Rusi použili už i hypersonické strely Kinžal, proti ktorým v dnešnej dobe nie je možná obrana.. Nepomôže ani S-300. Manifestácia technologickej prevahy Ruska? Otázne je koľko takých rakiet ešte Rusko má (je to určite drahý špás). Naši mainstreamoví vládni politici sa predháňajú (v predklone) v aktivitách ako poraziť Rusko. Minister Naď sa najprv správam o dodaní MIG-ov či systému S-300 Ukrajine smial. Dnes už otočil, S-300 dodá ak bude adekvátna náhrada.. Náhrada? Žeby systém protivzdušnej obrany S-400 či S-500? 😊 No nič, niekto plní zadanie. Zaujímavé že Maďari a Bulhari zbrane na Ukrajinu nedodávajú (a sú tiež v NATO).
 
Propaganda mainstreamu spadla na úplné dno – keď si ruskí kozmonauti obliekli kombinézy v žltej a modrej farbe, tak sa z toho stala top správa- akože tým kozmonauti „podporujú“ Ukrajinu.. Slabomyseľná úvaha – to akože manželky kozmonautom ušili po večeroch kombinézy do kozmu z Ukrajinských vlajok? Úvaha hodná demencie denníka N či SMEtiarov…
 
Ďalšia strela vedľa – Ukrajinská pošta má v pláne výrobu poštovej známky s námetom z Hadieho ostrove, na ktorom údajne umreli všetci obrancovia, neskôr však i ukrajinské námorníctvo uznalo že sú vojaci v ruskom zajatí. Hadí ostrov i na známke sa môže stať symbolikou ďalšieho priebehu vojny.
 
Ako sa konflikt vyvinie netuším, propaganda na oboch stranách beží na plné obrátky, Rusi majú strach z útokov na ambsády USA či GB pod falošnou vlajkou, podobne sa obávajú chemických útokov pod falošnou vlajkou, ktoré by mohli viesť k zmene postoja NATO voči Rusku – k eskalácii konfliktu do 3. svetovej vojny.
Čím skôr vojna skončí tým lepšie- pre všetkých- pre Slovensko, Ukrajinu i Rusko.

Zdravotníctvo – sestry verzus lekári

30.01.2024

Pracoval niekto z „odborníkov“ na zdravotníctvo naozaj v zdravotníctve? Keď čítam komentáre k nášmu zdravotníctvu tak mám pocit že títo ľudia absolútne nevedia o čom hovoria. Teraz sa pretriasa téma nedostatku sestier a zvýšenie ich kompetencií. Nedostatok sestier je samozrejme realita ale keď sa niekto vyjadruje ku zvýšení ich kompetencií, tak je to len [...]

Osviečim oslobodili Američania

28.01.2024

V oficiálnej správe Európskeho parlamentu sa píše že koncentračný tábor Osvienčim oslobodili SPOJENECKÉ vojská. (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/01/23/message-by-presidents-sassoli-michel-and-von-der-leyen-on-the-75th-anniversary-of-the-liberation-of-auschwitz-birkenau/) Dobre čítate, nie sovietske, ale spojenecké.. asi Američania a Briti. Je to [...]

Здравствуйте

13.01.2024

Delegácia kongresu USA prišla na návštevu Slovenska a zvlášť prišli na pokec s premiérom Robertom Ficom. Prišli mu dohovoriť? Vysvetlili mu kde jeho právomoci a možnosti rozhodovania končia a kto je skutočným pánom kolónie? 🤔 Fico odpovedal zdvorilostným diplomatickým slovníkom – „EÚ a NATO sú piliere našej zahraničnej politiky“. Povedal, čo chceli [...]

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

Inšpekcia bola podľa Zuriana vo veľmi zlom stave. Šutaj Eštok: Už nebudú nikoho kryť, Spišiak: Chaos pokračuje

18.04.2024 17:00

Kým podľa súčasného ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas) sa všetko, o čom hovoril, ukázalo ako pravda a na vine sú bývalé vlády, podľa exministra Mikulca a poslanca Spišiaka sme sa nedozvedeli nič.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 73
Celková čítanosť: 214720x
Priemerná čítanosť článkov: 2941x

Autor blogu

Kategórie