Založ si blog

Pochmúrne vyhliadky slovenského zdravotníctva. . .

Zdravotníctvo kolabuje (už celé roky..), tentokrát je to ešte viditeľnejšie. A vyhliadky v zdravotníctve sú mizerné (kiež by som sa mýlil). Každá vláda hovorí o zdravotníctve ako o priorite. Ale  realita býva tradične iná. Na budúci rok sú plánované výdavky v zdravotníctve na úrovni 5.97 miliárd Euro, 6.2% HDP, oproti roku 2020 je to navýšenie o cca 200 miliónov, t.j. 3.5%… Navýšenie je skôr symbolické. Len pripomínam, že priemer štátov EÚ na zdravotníctvo je v objeme 7.3% HDP (a to sú krajiny o „kus“ bohatšie). Predpokladám že sa ministerstvo bude snažiť usporiť tam kde sa to dá a naopak presunie zdroje k lepšej efektivite a dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Hovorí sa o neefektívnej alokácii zdrojov a potenciál úspor údajne predstavuje skoro 500 miliónov eur  (to je asi to čo sa štandardne ročne stratí v systéme, po slovensky- teda po lopate- „rozkradne“). V rozpočte sa hovorí o podhodnotenej primárnej starostlivosti, dlhodobej starostlivosti, duševnom zdraví.  Naopak sa spomínajú vysoké výdavky na vyšetrenia u špecialistov, na lieky, diagnostiku. Dokonca sa spomína prehodnotenie platového automatu- najskôr u lekárov (?!). A to je už cesta do pekla a ďalším protestom a  výpovediam lekárov. Každá štatistika má svoje úskalia, v tabuľkách vyznievajú pekne čísla platov sestier-ako 1.1 násobok priemernej mzdy, platy lekárov 2.5 násobok priemernej mzdy. Keď sú tak dobre zaplatení zdravotníci tak prečo je ich nedostatok?

Pár faktov- čísla: 570 – 662 – 1000 – 1300 – nič Vám tie čísla nehovoria? To je počet sestier na 100.000 obyvateľov- Slovensko 570, Maďarsko 662, Slovinsko viac ako 1000, Nemecko 1300! (zdroj- predseda LOZ Dr. Visolajský)

A ďalšie čísla- 352 – 404 – 431 – 525- to sú počty lekárov na 100.000 obyvateľov-Slovensko 352, Česko 404, Nemecko 431, Rakúsko 525..

Veková štruktúra zdravotníkov je ešte alarmujúcejšia, cca 28% lekárov na Slovensku má viac ako 60 rokov.

Ešte stále si myslíte že pracovať v zdravotníctve na Slovensku je až také lukratívne a že máme príliš veľa špecialistov?

Pri plánovanom zvyšovaní platov zdravotníkov v Maďarsku či Česku sú šance Slovenska udržať alebo zvýšiť počet zdravotníkov pri plánovanom rozpočte nereálne. V pláne je optimalizácia siete nemocníc? Po slovensky – redukcia lôžok, reprofilizácia a z toho pochopiteľne vyplývajúce ďalšie zníženie dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Zavedenie DRG je tiež príbeh zo žánru sci-fi, aj keď uznávam, že je to dobrá cesta ako správne a hlavne adekvátne platiť za zdravotnú starostlivosť. DRG sme začali zavádzať už roku 2011, prečo stále nie je funkčné? No lebo… Jednoducho neboli, nie sú a ani nebudú peniaze na to aby platby za hospitalizácie zodpovedali reálnym nákladom. A ani na budúci rok nebudú.

V rozpočte sa spomínajú odvrátiteľné úmrtia- údajne je to 176 úmrtí na 100.000 obyvateľov, sú to úmrtia, ktorým by sme mohli predísť efektívnou a včasnou zdravotnou starostlivosťou. Vo V4 je to 147 úmrtí/100.000… Ale ako do dokázať?  Onkologické preventívne programy, kardiologické preventívne programy.. Ako, kto, kde a za čo?  Navýšenie rozpočtu v zdravotníctve o 3.5% to veľmi pravdepodobne nedokáže. Pre porovnanie v Čechách majú vyše 20 kardiocentier, my ich máme 7, ideálny stav by bol 1 kardiocentrum na 300.000 až 500.000 obyvateľov- t.j. aspoň 11… Kardiochirurgických pracovísk by malo byť cca 1 na milión obyvateľov, my ich máme 3, malo by ich byť teda 5… To je cesta ako znížiť odvrátiteľné úmrtia. Máme na to finančné zdroje? Nie, nemáme… Citujem z rozpočtu: „Na zabezpečenie prístrojového vybavenia nemocníc, odstránenie havarijných stavov budov, rekonštrukcie sociálnych zariadení, modernizácie operačných sál sa v roku 2021 rozpočtuje objem vo výške 42.1 milióna euro (na toto všetko- na prístroje, modernizáciu, rekonštrukciu budov, operačných sál, sociálnych zariadení sa plánuje štyridsať dva miliónov euro??- absolútne smiešna suma)

A keď som videl predbežné návrhy rozpočtu na ďalšie roky- v roku 2022 nárast o 1.97%, roku 2023 o 2.37% nemyslím si že štatistiku odvrátiteľných úmrtí a vôbec zdravotnú starostlivosť na Slovensku v najbližších rokoch zlepšíme. Aktuálna pandémia Covid-19 naviac decimuje slovenské zdravotníctvo a samozrejme i zdravie obyvateľov Slovenska viac ako minister Zajac či Penta dokopy….

Zdravotníctvo – sestry verzus lekári

30.01.2024

Pracoval niekto z „odborníkov“ na zdravotníctvo naozaj v zdravotníctve? Keď čítam komentáre k nášmu zdravotníctvu tak mám pocit že títo ľudia absolútne nevedia o čom hovoria. Teraz sa pretriasa téma nedostatku sestier a zvýšenie ich kompetencií. Nedostatok sestier je samozrejme realita ale keď sa niekto vyjadruje ku zvýšení ich kompetencií, tak je to len [...]

Osviečim oslobodili Američania

28.01.2024

V oficiálnej správe Európskeho parlamentu sa píše že koncentračný tábor Osvienčim oslobodili SPOJENECKÉ vojská. (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/01/23/message-by-presidents-sassoli-michel-and-von-der-leyen-on-the-75th-anniversary-of-the-liberation-of-auschwitz-birkenau/) Dobre čítate, nie sovietske, ale spojenecké.. asi Američania a Briti. Je to [...]

Здравствуйте

13.01.2024

Delegácia kongresu USA prišla na návštevu Slovenska a zvlášť prišli na pokec s premiérom Robertom Ficom. Prišli mu dohovoriť? Vysvetlili mu kde jeho právomoci a možnosti rozhodovania končia a kto je skutočným pánom kolónie? 🤔 Fico odpovedal zdvorilostným diplomatickým slovníkom – „EÚ a NATO sú piliere našej zahraničnej politiky“. Povedal, čo chceli [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 73
Celková čítanosť: 214823x
Priemerná čítanosť článkov: 2943x

Autor blogu

Kategórie