Založ si blog

Môžeme byť ešte horší ako najhorší na svete? Môžeme. . .

Slovensko žije Covidom-19, v nelichotivých svetových štatistikách sa derieme na prvé priečky… V mortalite, v hospitalizáciách… Zodpovední (ev. nezodpovední) sme všetci,  aj keď k tomuto stavu veľkou mierou prispeli naši vládni činitelia, či azda nie? Chaos, improvizácia, Matovičov facebook, Matovičova povaha- piliere nášho neúspechu? Kritizovať je jednoduché, hlavne keď sa tým druhým nedarí, ponúkať riešenia zložitejšie…Premrhané leto už škoda spomínať, roky zanedbávané zdravotníctvo tiež, vieme to… Skorší lockdown v decembri, áno mal byť, ale politika zvíťazila nad zdravým rozumom, tí čo kričali nedáme si vziať Vianoce, spustíme vleky nech ľudia športujú, otvorme obchody nech majú kde ľudia míňať sú už na strane včasného lockdownu.. Ak sa niečo malo otvoriť tak si myslím, že školy, nie obchodné centrá.. Ale to je už minulosť, nedá sa to zmeniť.

Retro spomienky- úvodné jesenné testovanie najviac postihnutej Oravy som privítal, očakával som úspech a skutočne cca 5.000 zachytených Covid-19 pozitívnych pacientov ma potešil.. Z následných celoslovenských testovaní som mal obavy, šťastie že z nich vynechali seniorov, ale poslušne som čakal na výsledky, ich interpretáciu a výstup pre prax a manažment epidémie.. Zmiešané pocity ale budiž.. Ďalšie celoslovenské testovania mi neprišli už celkom racionálne, samozrejme akceptujem pravidelné testovanie zdravotníkov, zamestnancov kritickej infraštruktúry, veľkých výrobných podnikov, to dáva zmysel.. A čim viac sme testovali a mäkko lockdownovali tak sa nákaza šírila a šírila.. a len sme sa prizerali a čakali na zázrak..

Riešenia?

No. 1 – vakcinácia. Z hrôzou zisťujem existenciu miliónov odborníkov na vakcináciu. Kvantum otázok a „nejasné“ odpovede. Ako to že vakcíny vznikli tak rýchlo?  Potencionálne nežiadúce účinky o 4-5 rokov? Kto ponesie zodpovednosť za nežiadúce účinky? Prizerám sa a rozmýšľam – vymyslel snáď niekto z nás niekedy vakcínu?  Nie. Neostáva nám nič len dôverovať a risknúť to? Každá liečba má svoje úskalia aj nežiadúce účinky.. Tak prečo by sme práve teraz chceli mať pocit že akurát vakcinácia je na 100% účinná a na 100% nikomu neublíži.. Niečo také neexistuje. Z tohto pohľadu je dobré že vakcinácia je dobrovoľná a nie povinná, nech sa ľudia rozhodujú samy a nesú za svoje rozhodnutie zodpovednosť… Som zdravotník, tak som sa zaočkoval, dostupná bola vakcína Pfizer BioNTech- Comirnaty, očkuje sa ňou západný svet tak prečo by som ju mal spochybňovať, zrovna ja, čo už len ja o tom viem… A riziko nežiadúcich účinkov? Keď som videl pacientov s rozsiahlou Covid-pneumoniou (zápalom pľúc) nemal som chuť tváriť sa že som múdrejší ako ľudia čo tú vakcínu vytvorili…  A ďalší problém- nedostatok vakcín. Vakcinácia sa zdá byť cesta ako spomaliť, či zastaviť epidémiu Covid-19, kým medicína nepríde snáď s ešte niečím prelomovým v liečbe Covid-19?  A čo ostatné vakcíny? Rusi sú majstri improvizácie, ich Sputnik V otestovali na pár desiatkach dobrovoľníkov a pustili sa zaraz očkovať vojakov či kritickú infraštruktúru, technicky Sputnik V skutočne pripomína kalašnikov, jednoduchý a funkčný.. The Lancet sa vyjadril pochvalne, mne to stačí, že to nestačí bábkoherečke je mi jedno. …Ako keby sme mali na výber. Ako keby sme mali nekonečne veľa času na boj s epidémiou… Čas nemáme, je to biologická vojna. Vakcínácia v čo najväčšej miere môže byť cesta,  budúcnosť nám ukáže význam očkovania (samozrejme nedokážem dopredu vylúčiť či vakcinácia bude účinná proti novým a novým mutáciám vírusu, ako dlho nám zabezpečí imunitu… atď).

No. 2 A čo ďalšia liečba Covid-19? Kortikoidy (Dexamethason) sa javia ako prospešné, megadávky vitamínu C, vitamínu D, imunomodulanciá, už sa objavujú aj monoklonálne protilátky a pochopiteľne ivermectim. Zázračný liek? Časť lekárov, ktorí ho použili boli nadšení, klinické dáta nie sú však až také presvedčivé  (https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/tables/table-2c/) – niekoľko štúdii z Bangladéša, Peru s 50 či niekoľko sto pacientami..  Komu veriť? Ivermectim užili už milióny pacientov s parazitárnymi ochoreniami, zdá sa že je dobre tolerovaný, na veľké randomizované klincké štúdie nie je času nazvyš, takže liek môžeme skúsiť a hádam uvidíme pozitívny efekt nielen v liečbe ale aj napríklad v prevencii závažného priebehu ochorenia u rizikových pacientov.  Zajtra bude dostupný už i na predpis v lekárňach (nielen pre hospitalizovaných pacientov). Dávkovanie, indikácie sa dolaďujú (trocha neskoro, nie?). Pomôžem si seriálom Akty X o nadprirodzených veciach:  „I want to believe“ 🙂

Môžeme byť ešte horší ako najhorší na svete?

A v tejto žalostnej, pochmúrnej, pesimistickej atmosfére „posledný križiak“ zaspomína na bájny rok 1710 a začne uvažovať o otváraní kostolov… a priateľ liberál navrhne hneď otvoriť obchody. Pár dní predtým bábkoherečka zmietne zo stola ruské vakcíny, lebo nie je pokusný králik. A ja neviem či žijem v tej istej krajine ako títo tiež občania. Už len čakám na zvýšenie frekvencií testovania od nášho kráľa, celosvetovo preslávené atómové bomby s pochybným efektom.. Neviem či niekto z nich vôbec navštívil nemocnicu- Covid-19 oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny, infektológiu, či sa opýtal lekárov, zdravotníkov v ozaj prvej línii čo si o týchto ich skvelých nápadoch myslia.. Dnes ma celkom pobavila vtipná relácia „TV Hnoj spravodajstvo“: „na Slovensko prídu 5 lekári z Rumunska pomáhať s Covidom-19“, hneď budem lepšie spať, títo 5 statoční nás spasia…

A odpoveď na otázku či môžeme byť ešte horší ako najhorší na svete? Áno, neskromne môže povedať, máme na to, môžeme byť ešte horší..

Zdravotníctvo – sestry verzus lekári

30.01.2024

Pracoval niekto z „odborníkov“ na zdravotníctvo naozaj v zdravotníctve? Keď čítam komentáre k nášmu zdravotníctvu tak mám pocit že títo ľudia absolútne nevedia o čom hovoria. Teraz sa pretriasa téma nedostatku sestier a zvýšenie ich kompetencií. Nedostatok sestier je samozrejme realita ale keď sa niekto vyjadruje ku zvýšení ich kompetencií, tak je to len [...]

Osviečim oslobodili Američania

28.01.2024

V oficiálnej správe Európskeho parlamentu sa píše že koncentračný tábor Osvienčim oslobodili SPOJENECKÉ vojská. (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/01/23/message-by-presidents-sassoli-michel-and-von-der-leyen-on-the-75th-anniversary-of-the-liberation-of-auschwitz-birkenau/) Dobre čítate, nie sovietske, ale spojenecké.. asi Američania a Briti. Je to [...]

Здравствуйте

13.01.2024

Delegácia kongresu USA prišla na návštevu Slovenska a zvlášť prišli na pokec s premiérom Robertom Ficom. Prišli mu dohovoriť? Vysvetlili mu kde jeho právomoci a možnosti rozhodovania končia a kto je skutočným pánom kolónie? 🤔 Fico odpovedal zdvorilostným diplomatickým slovníkom – „EÚ a NATO sú piliere našej zahraničnej politiky“. Povedal, čo chceli [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 73
Celková čítanosť: 213590x
Priemerná čítanosť článkov: 2926x

Autor blogu

Kategórie