Založ si blog

O ako Omikron, Optimizmus, Očkovanie, Ohľaduplnosť. . .

O ako Optimizmus

 

     S narastajúcim množstvom informácii o variante omikron sa javí epidémia Covid-19 na definitívnom ústupe. Omikron sa šíri expresne a tým vytlačí – odstráni závažnejší delta variant v našej populácii. Pozitívne správy hovoria o menšej potrebe hospitalizácii pri infekcii omikronom -podľa niektorých dát je riziko hospitalizácie pri variante omikron až o 70% nižšie v porovnaní s deltou, s tým súvisí i menšia úmrtnosť pri omikrone.
     WHO ⚕️ (Svetová zdravotnícka organizácia) predikuje že do dvoch mesiacov sa variantom omikron nakazí viac ako polovica európskej populácie, v podstate už ani inú možnosť ako premorenie populácie nemáme. Pri náhlom prudkom zvýšení výskytu infekcie je možné že dôjde k zásadnému nárastu práceneschopnosti u všetkých profesií – od zdravotníkov, učiteľov, predavačiek, policajtov až po šoférov potravinových reťazcov, autobusovej dopravy či rušňovodičov. Omikron zase prekvapí naše zdravotníctvo, nemocnice sa budú znova viacej plniť – verím však že v menšej miere ako pri predchádzajúcich vlnách. Riziku zásadnejšieho a dlhotrvajúcejšieho kolapsu služieb sa dúfam vyhneme i s prihliadnutím na významnú premorenosť slovenskej populácie Covidom, zaočkovanosť ale i nízku mortalitu omikronu.
     Španieli už chcú pristupovať ku Covidu podobne ako ku chrípke (myslím, že racionálny postoj). Omikron je podľa niektorých dát až o 99% menej smrteľný ako delta, niektorí vedci predpokladajú mortalitu u nakazených pri omikrone cca na 0,07%, pri delte to bolo cca 0.25%*, pri chrípke je to cca 0.01-0.05%. *Mortalita na Slovensku z PCR pozitívne testovaných na Covid-19 nám vychádza na cca 1.96% (údaj ťažko interpretovateľný- nie všetci infikovaní s pozitívnym antigénovým testom si spravili i PCR test, mnohí s málo vyjadrenými symptómami, event. asymptomatickí sa netestovali vôbec, niektorí pozitívni sa zase naopak testovali PCR testom opakovane počas jednej epizódy ochorenia atď…).

 

O ako Očkovanie
     Efektivita opakovaného očkovania na prichádzajúci omikron sa nejaví dostatočne účinná ako pri predchádzajúcich variantoch (farma firmy sú schopné vyrobiť upravenú vakcínu na omikron až na jeseň- otázne je v akej miere bude ešte potrebná…). Už i samotná Európska lieková agentúra (EMA) spochybňuje racionalitu očkovania štvrtou dávkou aktuálnej vakcíny.

 

Štatistiky hovoria zatiaľ jasnou rečou- efektivita dvoch i troch dávok aktuálnej vakcíny proti omikronu je podľa viacerých štúdii signifikatne nižšia v porovaní s efektom na delta variant.
⚕️V kanadskej štúdii ❶ bola efektivita vakcíny proti omikronu účinná na 37% (verzus 93% účinnosť voči delta variante), dve dávky vakcíny nás pred omikronom podľa tejto štúdie neochránia, tretia dávka má len krátky bezprostredný efekt .
⚕️Ďalšia štúdia ❷ z Dánska poukazuje na efektivitu vakcinácie proti omikronu v rozmedzí 36% až 55% (po preočkovaní), i táto nižšia efektivita ďalej veľmi rýchlo klesá.
⚕️Obdobná štúdia z Kalifornie ❸ – efektivita proti omikrónovej variante po 2 dávkach- 30% (17 až 90 dní po očkovaní), po 3. dávke efektivita pri omikrone 62,5%, pri delta variante 95%.

 

Ak nám už variant omikron klope na dvere tak i plošné očkovanie celej populácie a zvlášť detí súčasnými vakcínami sa zdá byť kontroverzné – u detí hlavne z dôvodu prakticky nezávažného priebehu ochorenia u absolútnej väčšiny maloletých, spomínaná nižšia efektivita pôvodných vakcín na omikron, zrejmá časová tieseň – očkovanie pár týždňov pred rozšírením omikronu (3 dávky) je nezrealizovateľné, prekonanie omikronu zvlášť u detí zabezpečí vytvorenie pravdepodobne lepšej imunitnej odpovede ako po samotnom očkovaní.

 

O ako Ohľaduplnosť

Rozdeľovanie spoločnosti na „vaxerov“ a „antivaxerov“ nie je správne. Musíme spolu vychádzať, zdieľame rovnakú krajinu. Vyčerpaní zdravotníci po takmer 2 rokoch epidémie vnímajú neočkovaných Covid- pacientov negatívne (nečudujem sa im), naviac ak títo pacienti (a ich príbuzní) na polceste k Cháronovi čakajú od zdravotníkov biblické zázraky na počkanie. Na druhej strane je zarážajúci fakt, že niektorí pacienti s Covid-19 infekciou svoje ochorenie pred zdravotníkmi zatajujú a svojim nezodpovedným správaním ohrozujú práve tých, ktorí sa snažia bojovať o ich zdravie a život. Pri prichádzajúcom omikrone je ostrakizácia neočkovaných zbytočná, svoje čaro však strácajú i lockdowny či covid-semafory. S Covidom budeme musieť do budúcna vychádzať rovnako ako s inými infekčnými ochoreniami.

—————————————————————————

Na obrázku sú zobrazené grafy – počet nakazených (horný graf) a počet úmrtí (dolný graf) na Covid-19 v prepočte na milión obyvateľov (Slovensko 🇸🇰, Veľká Británia 🇬🇧, USA 🇺🇲 a Nemecko 🇩🇪). Slovensko reprezentujú tie najvyššie „kopcovité“ línie (modrá čiara, označené šípkami) – v počte úmrtí na milión obyvateľov ako i v počte infikovaných vedieme. Aktuálne nám na Slovensku klesá počet infikovaných i úmrtí 👍. Za povšimnutie stojí fakt že terajší nárast infekcie omikronom v USA a Veľkej Británii už nie je sprevádzaný zásadnejším nárastom úmrtí ako v predchádzajúcej vlne – dobrá správa aj pre Slovensko v príprave na štvrtú vlnu. 

 

❶-Effectiveness of COVID-19 vaccines against Omicron or Delta infection | medRxiv
❷Effectiveness of COVID-19 vaccines against Omicron or Delta infection | medRxiv

(www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.20.21267966v3)

❸Effectiveness of mRNA-1273 against SARS-CoV-2 (www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.01.07.22268919v1)

 

 

Na obrázku môže byť text

 

 

Máte už svoj atómový kryt? ☢️

20.04.2024

O vojne medzi Ruskom a NATO sa už otvorene píše v mainstreame. A nie len o konvenčnej vojne ale rovno o nukleárnej vojne. V Pravde nedávno uverejnili video: „Ako vystrašiť Rusov? Stihačkou F-35 a atómovou bombou B61-12“, v podobnom duchu bol uverejnený článok o krajinách v ktorých možno prežiť nukleárny konflikt (Grónsko, Tuvalu, Island, Čile, Nový [...]

Zdravotníctvo – sestry verzus lekári

30.01.2024

Pracoval niekto z „odborníkov“ na zdravotníctvo naozaj v zdravotníctve? Keď čítam komentáre k nášmu zdravotníctvu tak mám pocit že títo ľudia absolútne nevedia o čom hovoria. Teraz sa pretriasa téma nedostatku sestier a zvýšenie ich kompetencií. Nedostatok sestier je samozrejme realita ale keď sa niekto vyjadruje ku zvýšení ich kompetencií, tak je to len [...]

Osviečim oslobodili Američania

28.01.2024

V oficiálnej správe Európskeho parlamentu sa píše že koncentračný tábor Osvienčim oslobodili SPOJENECKÉ vojská. (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/01/23/message-by-presidents-sassoli-michel-and-von-der-leyen-on-the-75th-anniversary-of-the-liberation-of-auschwitz-birkenau/) Dobre čítate, nie sovietske, ale spojenecké.. asi Američania a Briti. Je to [...]

charkov

Všetko sa zachvelo, jediný úder zničil celú ulicu. Rusi prvýkrát zabíjali 1,5-tonovou bombou

06.05.2024 16:27

Všetko naokolo sa zachvelo, akoby sa začalo zemetrasenie. Jediný úder zničil celú ulicu, napísal šéf vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície.

autobus

Na diaľnici R1 sa prevrátil autobus, ktorý ťahala odťahová služba

06.05.2024 16:17

Prejazdný je len jeden jazdný pruh.

Maroš Žilinka

Žilinka rázne odmietol, že sa vyhol otázkam: Médiá ma neoslovili a zákon nepozná 'neformálnu debatu s opozíciou'

06.05.2024 16:13

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa ohradil voči článku v denníku Sme, že sa "vyhol otázkam poslancov aj médií".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 74
Celková čítanosť: 217976x
Priemerná čítanosť článkov: 2946x

Autor blogu

Kategórie