Založ si blog

Ako nám (ne)obyčajní ľudia cez rozum prešli. ..   (aj v zdravotníctve môžete byť v zisku – ak ste na správnej strane)

Ako byť v zdravotníctve navždy ziskový? Čo tak prijať zákon a zabezpečiť si dobré financovanie zdravotníckeho zariadenia, ideálne obísť DRG systém a stanoviť si pevné sadzby napríklad za hospitalizáciu? Aké jednoduché. 

Vyše desaťročie budujeme DRG systém, stále nedostatočne funkčný, podstatou tohto systému majú byť adekvátne platby za konkrétnu hospitalizáciu so zohľadnením náročnosti či komplikácii diagnostických a liečebných postupov atď. Nikdy som v DRG v podmienkach Slovenska neveril. Pri prakticky rovnakom rozpočte zdravotníctva, náraste nákladov a nekonečných každoročných stratách nemocníc, predsa nemožno platiť viac za hospitalizačné prípady ak máte stále tie isté „peniaze“, to je predsa zákon zachovania hmoty, či nie?

A tu si niekto zmyslí vytvorenie oddelenia paliatívnej medicíny. Súhlasím, je dobré mať na Slovensku oddelenie, kde končia terminálne stavy – pacienti, ktorých nemožno vyliečiť, možno im však pomôcť zmierniť utrpenie, bolesť, poskytnúť ošetrovateľskú starostlivosť atď.. Doteraz túto funkciu plnili prevažne interné oddelenia, doliečovacie oddelenia, či liečebne pre dlhodobo chorých…

Platby za hospitalizácie na týchto „internistických“ oddeleniach sú rôzne so zohľadnením prijímacej diagnózy, pridružených ochorení, komplikácii, výkonov atď. Náklady sú zväčša väčšie ako reálna platba od poisťovne, preto sú tieto oddelenia prakticky stále v strate.

Ako vybudovať ziskové oddelenie? Obídeme DRG systém, stanovíme si fixné platby, bez zohľadnenia konkrétnych výkonov a sme v zisku. Geniálne.

A na scénu prichádzajú priaznivci OĽaNO a s priateľmi pripravia zákon o paliatívnej medicíne (tlač 977) s konkrétnou platbou za lôžkodeň, t.j. presná fixná platba za každý deň hospitalizácie- od 1.6.2022 237 eur/lôžkodeň, od 1.1.2023 251 eur/lôžkodeň, od 1.1.2024 266 eur/lôžkodeň. Poviete si že je to v poriadku, áno je to dobrá platba – aj na pokrytie nákladov, platov, odmien zdravotníkov, tvorbu zisku, podľa môjho názoru je to hlavne dobrý lobing istej záujmovej skupiny.  Má to však jeden háčik priatelia, okrem paliatívnych oddelení máme v nemocniciach predsa i iné oddelenia, prečo i tam nezavedieme fixné platby za lôžkodeň?? Za pacienta ležiaceho na paliatívnom oddelení (v terminálnom štádiu ochorenia) napríklad 12 dní dostane oddelenie už od júna 2844 eur!  Ešte raz – ide o pacienta v konečnom štádiu ochorenia, u týchto pacientov sa nerobia zväčša extra drahé výkony, ani náročná diagnostika.

Za 12 dní hospitalizácie na akútnom lôžku interného oddelenia, či dokonca na Jednotke intenzívnej starostlivosti takúto sumu od poisťovne dostanete len výnimočne. Podobne to platí i pre chirurgické odbory. Návrh zákona mi preto príde ako neférový voči ostatným nemocničným oddeleniam.             Pocit, že si niekto chce utrhnúť kus koláča pre seba a svoj odbor nehľadiac na ostatných, nebude len pocit, ale reálny fakt.

Na zdravotníckom výbore návrh zákona obhajovala šéfka katedry Paliatívnej medicíny a primárka oddelenia paliatívnej medicíny v Bratislave p. MUDr. Škripeková, mimochodom manželka bývalého europoslanca za OĽaNO p. Škripeka, súčasného asistenta poslankyne p. MUDr. Záborskej.

Veci na svete sa nedejú náhodne, tak je to i so zákonmi…

„Politikom sa neverí, politici sa kontrolujú. Verí sa v Boha, verí sa v prírodu, verí sa v krásu, verí sa v myšlienku, ideu. V politika sa neverí a kto v neho verí je idiot!“ Karel Kryl.

Máte už svoj atómový kryt? ☢️

20.04.2024

O vojne medzi Ruskom a NATO sa už otvorene píše v mainstreame. A nie len o konvenčnej vojne ale rovno o nukleárnej vojne. V Pravde nedávno uverejnili video: „Ako vystrašiť Rusov? Stihačkou F-35 a atómovou bombou B61-12“, v podobnom duchu bol uverejnený článok o krajinách v ktorých možno prežiť nukleárny konflikt (Grónsko, Tuvalu, Island, Čile, Nový [...]

Zdravotníctvo – sestry verzus lekári

30.01.2024

Pracoval niekto z „odborníkov“ na zdravotníctvo naozaj v zdravotníctve? Keď čítam komentáre k nášmu zdravotníctvu tak mám pocit že títo ľudia absolútne nevedia o čom hovoria. Teraz sa pretriasa téma nedostatku sestier a zvýšenie ich kompetencií. Nedostatok sestier je samozrejme realita ale keď sa niekto vyjadruje ku zvýšení ich kompetencií, tak je to len [...]

Osviečim oslobodili Američania

28.01.2024

V oficiálnej správe Európskeho parlamentu sa píše že koncentračný tábor Osvienčim oslobodili SPOJENECKÉ vojská. (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/01/23/message-by-presidents-sassoli-michel-and-von-der-leyen-on-the-75th-anniversary-of-the-liberation-of-auschwitz-birkenau/) Dobre čítate, nie sovietske, ale spojenecké.. asi Američania a Briti. Je to [...]

Javelin, vojna na Ukrajine, vojaci, raketomet, protitanková strela

Čaputovej poradkyňa: Vláda vníma to, čo sa deje na Ukrajine ako bezpečnostnú hrozbu, rozdiel v porovnaní so susedmi je v rétorike

30.04.2024 19:07

Kobzová tvrdí, že Poľsko sa jednoznačne vybral cestou, „ak chceš mier, priprav sa na vojnu“.

Grécko Rodos požiare lesné ľudia evakuácia

Na ruskej Sibíri sa začína sezóna lesných požiarov

30.04.2024 18:52

Kým na východe Sibíri vyčíňajú lesné požiare, viaceré regióny v jej západnej časti pri hraniciach s Kazachstanom sužujú rozsiahle záplavy.

SND, Slovenské národné divadlo

Nazval ich duchovnými bezdomovcami. Poprední umelci žiadajú od Fica ospravedlnenie

30.04.2024 18:40

Ak požadujete slušnosť, začnite ako premiér od seba. Vyzývame Vás, ospravedlňte sa,“ adresovali umelci Ficovi.

česko, nemocnica, covid, koronavírus

Ďalšie zadlžovanie nemocníc: Poslanci Úradu pred dohľad novú kompetenciu neschválili

30.04.2024 18:10

Do parlamentu novelu predložili opoziční poslanci Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay zo strany SaS.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 74
Celková čítanosť: 217479x
Priemerná čítanosť článkov: 2939x

Autor blogu

Kategórie