Založ si blog

Stanú sa z Ukrajincov Kurdi?

Národ bez vlastného štátu? Na prvý pohľad bulvárny nadpis ale nie až tak nereálny. O Kurdoch vieme že je to veľký národ, ktorý nemá svoj vlastný štát. Môžu tak skončiť Ukrajinci? Poľský prezident Duda už teraz blúzni o akomsi jednom štáte – „konfederácii“ s Ukrajincami. Poliaci čoraz viac poškuľujú po Ľvove (historicky poľsko-židovskom meste, 30. roky XX st.- 64% Poliaci, 24% Židia). Niektorí Ukrajinci sa vo Ľvove zbavujú nehnuteľností v centre mesta pre obavy že môže dôjsť k reštitúciam a k historickým budovám sa dostanú ich pôvodní majitelia (spred 2. svet. vojny), ak teda žijú ešte ich príbuzní. Západ Ukrajiny je tak naklonený k Poľsku i s vidinou európskej perspektívy (nie nadarmo Poliaci prijímali Ukrajincov v miliónoch, bolo to cieľavedomé). Poliakov a Ukrajincov nedrží pokope ich vzájomná láska ale nenávisť k Rusku (naoko si zatiaľ odpustili i masakre vo Volyni). 

 

Časť juhovýchodnej Ukrajiny je už pod vplyvom Ruska, oblasť bohatá aj keď teraz poriadne zničená, zavádza sa tam rubeľ, v školách ruské osnovy, blúzneniam komika Ze že znova obsadí Donbas i Krym neverí nik (ani on sám), bojového ducha ukrajinskej armády ale musí udržiavať i klamstvami.

 

Zostáva stred Ukrajiny – okolie Kyjeva, vnútrozemie, verím že aspoň táto oblasť si zachová ukrajinskú štátnosť, dúfam však že nie ako protektorát USA na štýl Kosova s americkými vojenskými základňami, to by asi susedovi opäť prekážalo a konflikt by bol znova neodvratný, potom by sa skutočne Ukrajinci mohli „stať“ Kurdmi, národom bez vlastného štátu.

 

Milióny Ukrajincov roztrúsených po celom svete, no hlavne v Európe, bohužiaľ nevidí svoju budúcnosť vo vojnou zničenej, rozkradnutej, skorumpovanej, navonok chudobnej Ukrajine (event. Okrajine čo z nej zostane). Neľahká voľba. Vojnu na Ukrajine nemôžu úplne prehrať Rusi, Ukrajinci bohužiaľ áno. Nech budú mať Ukrajinci plne sklady zbraní zo západu, každý deň vojny znamená stovky či tisícky mŕtvych, vdov, sirôt.. Mlynček na mäso; do posledného Ukrajinca, akoby na ich životoch nikomu nezáležalo… Ukrajinci naďalej húževnato zastupujú USA vo vojne s Ruskom. Západ sa spolieha na oslabenie, prevrat v Rusku, či dokonca na smrť Putina. Ani tieto okolnosti či sankcie však politiku Ruska nezmenia. Je neskoro, diplomacia pred konfliktom zlyhala, no i teraz slúži len hlúpej propagande.

 

Napriek silným rečiam EÚ sa Ukrajina stáva čoraz väčšou príťažou pre Európu, Európa stráca lacné energetické suroviny z Ruska, posiela miliardy eur do čiernej diery na Ukrajine, nadšenie a vítanie migrantov z Ukrajiny pozvoľňuje. Bulhari sa už snažia vyhnať ukrajinských migrantov (cca 90.000) z hotelov na pobreží, kšeft je kšeft… Ukrajincom sa pochopiteľne od mora nechce (však sa blíži leto) a Ukrajina perspektívne more ani nebude mať. USA už nemá chuť posielať zbrane, ktoré by zasiahli Rusko… Zelenského hrdinov z Mariupoľa, ktorých excelentne „evakuoval“ čaká v Rusku súd a možno i trest smrti…

 

Ukrajina potrebuje mier, už bolo dosť komika (veď i my na Slovensku dobre vidíme keď sa k moci dostane egocentrický mánický „šašo“).

Pre natvrdlých Slovákov podporujúcich vojnu na Ukrajine.

21.06.2024

Niekto na západe vypočítal že na porážku Ruska je potrebných ešte 800 miliárd dolárov. Odkiaľ tie peniaze prídu? No aj od Vás, Slováci. Bude to stačiť alebo o rok povedia že je potrebných ešte 500 miliárd? V Afganistane minuli Američania 2000 miliárd dolárov za 20 rokov. A prehrali. A to proti USA stáli odhodlaní pastieri kôz Iba polodebil na úrovni Jaroslava si [...]

Baširov a Petrov sú späť

11.06.2024

Úbohá mainstreamová propaganda po neúspechoch Zelenského a NATO na východnom fronte vytvára atmosféru strachu a psychologickú prípravu na priamu konfrontáciu Európy a NATO s Ruskom. Čokoľvek sa teraz stane v EÚ tak je vinník hneď jasný. Sú za tým Rusi. Ruskí agenti ako slávni Baširov a Petrov. Ak dostanete defekt na aute, tak vedzte že ten klinec na cestu umiestnil ruský [...]

E-mail od teroristov

08.05.2024

E-mail od teroristov: „Mudžahedíni vo vašich mestách vás zabijú, nech ste kdekoľvek. V areáli školy je bomba. Bolestivý koniec vás postihne. Bojovníci prišli s dobrým cieľom. Priniesť islam k vám. Koniec koncov spása je v islame a nie vo vašich falošných náboženstvách. Keď naši bratia utekali z režimu, uzavreli ste hranice. Mysleli ste si, že vás to zachráni [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 78
Celková čítanosť: 230753x
Priemerná čítanosť článkov: 2958x

Autor blogu

Kategórie