Založ si blog

Stanú sa z Ukrajincov Kurdi?

Národ bez vlastného štátu? Na prvý pohľad bulvárny nadpis ale nie až tak nereálny. O Kurdoch vieme že je to veľký národ, ktorý nemá svoj vlastný štát. Môžu tak skončiť Ukrajinci? Poľský prezident Duda už teraz blúzni o akomsi jednom štáte – „konfederácii“ s Ukrajincami. Poliaci čoraz viac poškuľujú po Ľvove (historicky poľsko-židovskom meste, 30. roky XX st.- 64% Poliaci, 24% Židia). Niektorí Ukrajinci sa vo Ľvove zbavujú nehnuteľností v centre mesta pre obavy že môže dôjsť k reštitúciam a k historickým budovám sa dostanú ich pôvodní majitelia (spred 2. svet. vojny), ak teda žijú ešte ich príbuzní. Západ Ukrajiny je tak naklonený k Poľsku i s vidinou európskej perspektívy (nie nadarmo Poliaci prijímali Ukrajincov v miliónoch, bolo to cieľavedomé). Poliakov a Ukrajincov nedrží pokope ich vzájomná láska ale nenávisť k Rusku (naoko si zatiaľ odpustili i masakre vo Volyni). 

 

Časť juhovýchodnej Ukrajiny je už pod vplyvom Ruska, oblasť bohatá aj keď teraz poriadne zničená, zavádza sa tam rubeľ, v školách ruské osnovy, blúzneniam komika Ze že znova obsadí Donbas i Krym neverí nik (ani on sám), bojového ducha ukrajinskej armády ale musí udržiavať i klamstvami.

 

Zostáva stred Ukrajiny – okolie Kyjeva, vnútrozemie, verím že aspoň táto oblasť si zachová ukrajinskú štátnosť, dúfam však že nie ako protektorát USA na štýl Kosova s americkými vojenskými základňami, to by asi susedovi opäť prekážalo a konflikt by bol znova neodvratný, potom by sa skutočne Ukrajinci mohli „stať“ Kurdmi, národom bez vlastného štátu.

 

Milióny Ukrajincov roztrúsených po celom svete, no hlavne v Európe, bohužiaľ nevidí svoju budúcnosť vo vojnou zničenej, rozkradnutej, skorumpovanej, navonok chudobnej Ukrajine (event. Okrajine čo z nej zostane). Neľahká voľba. Vojnu na Ukrajine nemôžu úplne prehrať Rusi, Ukrajinci bohužiaľ áno. Nech budú mať Ukrajinci plne sklady zbraní zo západu, každý deň vojny znamená stovky či tisícky mŕtvych, vdov, sirôt.. Mlynček na mäso; do posledného Ukrajinca, akoby na ich životoch nikomu nezáležalo… Ukrajinci naďalej húževnato zastupujú USA vo vojne s Ruskom. Západ sa spolieha na oslabenie, prevrat v Rusku, či dokonca na smrť Putina. Ani tieto okolnosti či sankcie však politiku Ruska nezmenia. Je neskoro, diplomacia pred konfliktom zlyhala, no i teraz slúži len hlúpej propagande.

 

Napriek silným rečiam EÚ sa Ukrajina stáva čoraz väčšou príťažou pre Európu, Európa stráca lacné energetické suroviny z Ruska, posiela miliardy eur do čiernej diery na Ukrajine, nadšenie a vítanie migrantov z Ukrajiny pozvoľňuje. Bulhari sa už snažia vyhnať ukrajinských migrantov (cca 90.000) z hotelov na pobreží, kšeft je kšeft… Ukrajincom sa pochopiteľne od mora nechce (však sa blíži leto) a Ukrajina perspektívne more ani nebude mať. USA už nemá chuť posielať zbrane, ktoré by zasiahli Rusko… Zelenského hrdinov z Mariupoľa, ktorých excelentne „evakuoval“ čaká v Rusku súd a možno i trest smrti…

 

Ukrajina potrebuje mier, už bolo dosť komika (veď i my na Slovensku dobre vidíme keď sa k moci dostane egocentrický mánický „šašo“).

Máte už svoj atómový kryt? ☢️

20.04.2024

O vojne medzi Ruskom a NATO sa už otvorene píše v mainstreame. A nie len o konvenčnej vojne ale rovno o nukleárnej vojne. V Pravde nedávno uverejnili video: „Ako vystrašiť Rusov? Stihačkou F-35 a atómovou bombou B61-12“, v podobnom duchu bol uverejnený článok o krajinách v ktorých možno prežiť nukleárny konflikt (Grónsko, Tuvalu, Island, Čile, Nový [...]

Zdravotníctvo – sestry verzus lekári

30.01.2024

Pracoval niekto z „odborníkov“ na zdravotníctvo naozaj v zdravotníctve? Keď čítam komentáre k nášmu zdravotníctvu tak mám pocit že títo ľudia absolútne nevedia o čom hovoria. Teraz sa pretriasa téma nedostatku sestier a zvýšenie ich kompetencií. Nedostatok sestier je samozrejme realita ale keď sa niekto vyjadruje ku zvýšení ich kompetencií, tak je to len [...]

Osviečim oslobodili Američania

28.01.2024

V oficiálnej správe Európskeho parlamentu sa píše že koncentračný tábor Osvienčim oslobodili SPOJENECKÉ vojská. (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/01/23/message-by-presidents-sassoli-michel-and-von-der-leyen-on-the-75th-anniversary-of-the-liberation-of-auschwitz-birkenau/) Dobre čítate, nie sovietske, ale spojenecké.. asi Američania a Briti. Je to [...]

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 74
Celková čítanosť: 216864x
Priemerná čítanosť článkov: 2931x

Autor blogu

Kategórie