Založ si blog

O ako Omikron, Optimizmus, Očkovanie, Ohľaduplnosť. . .

O ako Optimizmus

 

     S narastajúcim množstvom informácii o variante omikron sa javí epidémia Covid-19 na definitívnom ústupe. Omikron sa šíri expresne a tým vytlačí – odstráni závažnejší delta variant v našej populácii. Pozitívne správy hovoria o menšej potrebe hospitalizácii pri infekcii omikronom -podľa niektorých dát je riziko hospitalizácie pri variante omikron až o 70% nižšie v porovnaní s deltou, s tým súvisí i menšia úmrtnosť pri omikrone.
     WHO ⚕️ (Svetová zdravotnícka organizácia) predikuje že do dvoch mesiacov sa variantom omikron nakazí viac ako polovica európskej populácie, v podstate už ani inú možnosť ako premorenie populácie nemáme. Pri náhlom prudkom zvýšení výskytu infekcie je možné že dôjde k zásadnému nárastu práceneschopnosti u všetkých profesií – od zdravotníkov, učiteľov, predavačiek, policajtov až po šoférov potravinových reťazcov, autobusovej dopravy či rušňovodičov. Omikron zase prekvapí naše zdravotníctvo, nemocnice sa budú znova viacej plniť – verím však že v menšej miere ako pri predchádzajúcich vlnách. Riziku zásadnejšieho a dlhotrvajúcejšieho kolapsu služieb sa dúfam vyhneme i s prihliadnutím na významnú premorenosť slovenskej populácie Covidom, zaočkovanosť ale i nízku mortalitu omikronu.
     Španieli už chcú pristupovať ku Covidu podobne ako ku chrípke (myslím, že racionálny postoj). Omikron je podľa niektorých dát až o 99% menej smrteľný ako delta, niektorí vedci predpokladajú mortalitu u nakazených pri omikrone cca na 0,07%, pri delte to bolo cca 0.25%*, pri chrípke je to cca 0.01-0.05%. *Mortalita na Slovensku z PCR pozitívne testovaných na Covid-19 nám vychádza na cca 1.96% (údaj ťažko interpretovateľný- nie všetci infikovaní s pozitívnym antigénovým testom si spravili i PCR test, mnohí s málo vyjadrenými symptómami, event. asymptomatickí sa netestovali vôbec, niektorí pozitívni sa zase naopak testovali PCR testom opakovane počas jednej epizódy ochorenia atď…).

 

O ako Očkovanie
     Efektivita opakovaného očkovania na prichádzajúci omikron sa nejaví dostatočne účinná ako pri predchádzajúcich variantoch (farma firmy sú schopné vyrobiť upravenú vakcínu na omikron až na jeseň- otázne je v akej miere bude ešte potrebná…). Už i samotná Európska lieková agentúra (EMA) spochybňuje racionalitu očkovania štvrtou dávkou aktuálnej vakcíny.

 

Štatistiky hovoria zatiaľ jasnou rečou- efektivita dvoch i troch dávok aktuálnej vakcíny proti omikronu je podľa viacerých štúdii signifikatne nižšia v porovaní s efektom na delta variant.
⚕️V kanadskej štúdii ❶ bola efektivita vakcíny proti omikronu účinná na 37% (verzus 93% účinnosť voči delta variante), dve dávky vakcíny nás pred omikronom podľa tejto štúdie neochránia, tretia dávka má len krátky bezprostredný efekt .
⚕️Ďalšia štúdia ❷ z Dánska poukazuje na efektivitu vakcinácie proti omikronu v rozmedzí 36% až 55% (po preočkovaní), i táto nižšia efektivita ďalej veľmi rýchlo klesá.
⚕️Obdobná štúdia z Kalifornie ❸ – efektivita proti omikrónovej variante po 2 dávkach- 30% (17 až 90 dní po očkovaní), po 3. dávke efektivita pri omikrone 62,5%, pri delta variante 95%.

 

Ak nám už variant omikron klope na dvere tak i plošné očkovanie celej populácie a zvlášť detí súčasnými vakcínami sa zdá byť kontroverzné – u detí hlavne z dôvodu prakticky nezávažného priebehu ochorenia u absolútnej väčšiny maloletých, spomínaná nižšia efektivita pôvodných vakcín na omikron, zrejmá časová tieseň – očkovanie pár týždňov pred rozšírením omikronu (3 dávky) je nezrealizovateľné, prekonanie omikronu zvlášť u detí zabezpečí vytvorenie pravdepodobne lepšej imunitnej odpovede ako po samotnom očkovaní.

 

O ako Ohľaduplnosť

Rozdeľovanie spoločnosti na „vaxerov“ a „antivaxerov“ nie je správne. Musíme spolu vychádzať, zdieľame rovnakú krajinu. Vyčerpaní zdravotníci po takmer 2 rokoch epidémie vnímajú neočkovaných Covid- pacientov negatívne (nečudujem sa im), naviac ak títo pacienti (a ich príbuzní) na polceste k Cháronovi čakajú od zdravotníkov biblické zázraky na počkanie. Na druhej strane je zarážajúci fakt, že niektorí pacienti s Covid-19 infekciou svoje ochorenie pred zdravotníkmi zatajujú a svojim nezodpovedným správaním ohrozujú práve tých, ktorí sa snažia bojovať o ich zdravie a život. Pri prichádzajúcom omikrone je ostrakizácia neočkovaných zbytočná, svoje čaro však strácajú i lockdowny či covid-semafory. S Covidom budeme musieť do budúcna vychádzať rovnako ako s inými infekčnými ochoreniami.

—————————————————————————

Na obrázku sú zobrazené grafy – počet nakazených (horný graf) a počet úmrtí (dolný graf) na Covid-19 v prepočte na milión obyvateľov (Slovensko 🇸🇰, Veľká Británia 🇬🇧, USA 🇺🇲 a Nemecko 🇩🇪). Slovensko reprezentujú tie najvyššie „kopcovité“ línie (modrá čiara, označené šípkami) – v počte úmrtí na milión obyvateľov ako i v počte infikovaných vedieme. Aktuálne nám na Slovensku klesá počet infikovaných i úmrtí 👍. Za povšimnutie stojí fakt že terajší nárast infekcie omikronom v USA a Veľkej Británii už nie je sprevádzaný zásadnejším nárastom úmrtí ako v predchádzajúcej vlne – dobrá správa aj pre Slovensko v príprave na štvrtú vlnu. 

 

❶-Effectiveness of COVID-19 vaccines against Omicron or Delta infection | medRxiv
❷Effectiveness of COVID-19 vaccines against Omicron or Delta infection | medRxiv

(www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.12.20.21267966v3)

❸Effectiveness of mRNA-1273 against SARS-CoV-2 (www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.01.07.22268919v1)

 

 

Na obrázku môže byť text

 

 

Máte už svoj atómový kryt? ☢️

20.04.2024

O vojne medzi Ruskom a NATO sa už otvorene píše v mainstreame. A nie len o konvenčnej vojne ale rovno o nukleárnej vojne. V Pravde nedávno uverejnili video: „Ako vystrašiť Rusov? Stihačkou F-35 a atómovou bombou B61-12“, v podobnom duchu bol uverejnený článok o krajinách v ktorých možno prežiť nukleárny konflikt (Grónsko, Tuvalu, Island, Čile, Nový [...]

Zdravotníctvo – sestry verzus lekári

30.01.2024

Pracoval niekto z „odborníkov“ na zdravotníctvo naozaj v zdravotníctve? Keď čítam komentáre k nášmu zdravotníctvu tak mám pocit že títo ľudia absolútne nevedia o čom hovoria. Teraz sa pretriasa téma nedostatku sestier a zvýšenie ich kompetencií. Nedostatok sestier je samozrejme realita ale keď sa niekto vyjadruje ku zvýšení ich kompetencií, tak je to len [...]

Osviečim oslobodili Američania

28.01.2024

V oficiálnej správe Európskeho parlamentu sa píše že koncentračný tábor Osvienčim oslobodili SPOJENECKÉ vojská. (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/01/23/message-by-presidents-sassoli-michel-and-von-der-leyen-on-the-75th-anniversary-of-the-liberation-of-auschwitz-birkenau/) Dobre čítate, nie sovietske, ale spojenecké.. asi Američania a Briti. Je to [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 74
Celková čítanosť: 216923x
Priemerná čítanosť článkov: 2931x

Autor blogu

Kategórie