Založ si blog

Začiatok konca? – Reforma slovenského zdravotníctva

Tento týždeň vládni poslanci schválili reformu zdravotníctva, na papieri reforma môže vyzerať logicky, až budúcnosť však ukáže efekt a realizovateľnosť reformy. Nekonečné klišé že sa nemocnice 🏥 rušiť nebudú, len sa transformujú zatiaľ necháva ľudí v nejasnom očakávaní. Preto sa žiadne zoznamy nemocníc zostupujúcich na komunitnú úroveň, po novom I. úroveň, nezverejňujú (zatiaľ). Zostúpiť na túto úroveň znamená zrušenie ✖️ štandardných oddelení ako sú chirurgia, interné či detské oddelenia. Vytvorí sa tam doliečovacie oddelenie a urgent.
Na najdôležitejšiu súčasť zdravovotnictva – zdravotnícky personál – sa však stále zabúda. Neviem si predstaviť kto bude na uvedených urgentoch pracovať (špecialisti z urgentnej medicíny, internista, chirurg, či neurológ atď) -24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku… Nedostatok lekárov fungovanie týchto urgentov spontánne ukončí. Nehovoriac o súčasnej nutnosti zvýšenia i počtu záchranárov ⚕️ (nedávny protest záchranárov bol vládou štandardne odignorovaný, naviac dostali i pokuty, ich oprávnené požiadavky vládu nezaujímajú, jediné čo pre nich vláda „spravila“ je pracovná povinnosť 🤐 pod hrozbou pokút – aktuálne sú zdravotníci povinní zotrvať v pracovnom pomere, ak sa nepodriadia pracovnej povinnosti a nezotrvajú v pracovnom pomere vzťahuje sa na nich pokuta do výšky 3300 € 💵).
Optimistické vízie hovoria že i v nemocniciach I. úrovne môžu byť i iné oddelenia ak bude na to požiadavka, v regiónoch s vysokou pôrodnosťou tak môžu fungovať gynekologicko-pôrodnicke oddelenia, no i pri tých narazíme na personálne problémy (nepretržitá dostupnosť anesteziológa atď..). Takže výsledkom reformy môže byť nakoniec spontánny zánik ✝️ nemocníc I. typu, event. budú fungovať ako Doliečovacie oddelenia (nedostatok zdravotnikov už i na terajších doliečovákoch je už stará obohratá platňa, zdravotné sestry odtiaľ odídu už po prvej službe…). Zase sme pri tom istom probléme – ak sa zásadne nezlepšia pracovné podmienky a mzdové ohodnotenie všetkých zdravotníkov ⚕️ nemožno očakávať žiadne zlepšenie zdravotnej starostlivosti. Ak má byť ambíciou reformy len zrušiť menšie nemocnice (hovorí sa o 20 až 40 zariadeniach) s cieľom presunúť zdravotníkov do tých väčších nemocníc (kde zdravotníci rovnako chýbajú) a investovať milióny na zateplenie starých budov nemocníc, výmenu okien, nákup predražených prístrojov…, bez zlepšenia pracovných podmienok a motivácie zdravotníkov tak táto reforma skončí fiaskom, ale to sa už aktuálnych vládnych poslancov nebude týkať, reforma bude trvať roky a oni už v NR SR nebudú..
Reforma bez zdravotníkov nemôže byť úspešná, pre ilustráciu uvádzam počet lekárov na stotisíc obyvateľov- Slovensko 352, Česko 404, Rakúsko 525 ✅, počet sestier na stotisíc obyvateľov- Slovensko 570, Maďarsko 662, Nemecko 1300✅ Ďalší problém -až 28% našich lekárov je vo veku nad 60 rokov..
Ambulantná zdravotná starostlivosť je v podobne zlom stave ako nemocnice, nechcem si predstaviť ako dostanú (už i tak preťažení ambulantní lekári) zabrať v regiónoch kde sa „nemocnice“ prepadnú na úroveň I. a zrušia sa akútne lôžka (plánuje sa znížiť počet akútnych lôžok z terajších 28.262 na cca 17.500 ↘️). Úvaha o zriadení nových – chýbajúcich cca 170 ambulancii všeobecných lekárov s finančnou podporou 60.000 € vyzerá snáď lákavo, otázne je či táto ponuka osloví dostatok mladých jazykovo zdatných lekárov po skončení štúdia medicíny, ktorí môžu pracovať kdekoľvek v EÚ v lepších podmienkach, za lepšiu mzdu vo funkčnom a perspektívnom zdravotnom systéme 👣. Slovenské zdravotníctvo už teraz nedokáže konkurovať ani susedným krajinám z V4, spoliehať sa na príchod zdravotníkov z cudziny (napr. z Ukrajiny) nie je dlhodobým riešením pre lepšiu zdravotnú starostlivosť…
Reforma v našom zdravotníctve je určite potrebná, no bez významného dlhodobého navýšenia zdrojov 👍 a bez zdravotníkov 👍 nemôže uspieť.

Zdravotníctvo – sestry verzus lekári

30.01.2024

Pracoval niekto z „odborníkov“ na zdravotníctvo naozaj v zdravotníctve? Keď čítam komentáre k nášmu zdravotníctvu tak mám pocit že títo ľudia absolútne nevedia o čom hovoria. Teraz sa pretriasa téma nedostatku sestier a zvýšenie ich kompetencií. Nedostatok sestier je samozrejme realita ale keď sa niekto vyjadruje ku zvýšení ich kompetencií, tak je to len [...]

Osviečim oslobodili Američania

28.01.2024

V oficiálnej správe Európskeho parlamentu sa píše že koncentračný tábor Osvienčim oslobodili SPOJENECKÉ vojská. (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/01/23/message-by-presidents-sassoli-michel-and-von-der-leyen-on-the-75th-anniversary-of-the-liberation-of-auschwitz-birkenau/) Dobre čítate, nie sovietske, ale spojenecké.. asi Američania a Briti. Je to [...]

Здравствуйте

13.01.2024

Delegácia kongresu USA prišla na návštevu Slovenska a zvlášť prišli na pokec s premiérom Robertom Ficom. Prišli mu dohovoriť? Vysvetlili mu kde jeho právomoci a možnosti rozhodovania končia a kto je skutočným pánom kolónie? 🤔 Fico odpovedal zdvorilostným diplomatickým slovníkom – „EÚ a NATO sú piliere našej zahraničnej politiky“. Povedal, čo chceli [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 73
Celková čítanosť: 214761x
Priemerná čítanosť článkov: 2942x

Autor blogu

Kategórie