Založ si blog

Svet Covid-19. Testovať či netestovať?

.. Spoločnosť premkol strach. Utrpenie nám prináša strach z nepoznaného, strach z nejasných správ, strach zo smrti a z rozhodnutí a priznaní kráľa Igora…  Covid-19 nie je chrípka, to je fakt, je zákerný, zabíja pomerne rýchlo, aj mladších (nielen starých a polymorbídnych), nemáme naň prakticky žiadnu špecifickú liečbu (antivirotíká, vrátane remdesiviru, sa neprekázali účinné v zničení tejto „hnusoby“), dexametazón, imunomodulanciá, vitamíny- áno môžu pomôcť ale nedokážu vyliečiť.. A ešte aby som nezabudol plazma od rekonvalescentov (tú však už dostal Donald Trump, tak my ostatní sa moc netešme). Choroba si ide vlastnou cestou, nikto z nás nevie akú má imunitu, či má nejaký imunodeficit, ktorý môže prispieť k našej porážke v boji s koronavírusom. A naši seniori musia mať oprávnené obavy o svoje zdravie i životy, o nich sa musíme báť v prvom rade a bohužiaľ nič lepšie ako R-O-R (rúško – odstup – ruky) nemáme, samozrejme okrem pár bylinných lektvarov 🙂

Na prvú vlnu epidémie Covid-19 sme neboli pripravení (tak ako celý svet), ochranné pomôcky- nula bodov (niekto si ale nakúpil zlaté tehličky). Prišla druhá vlna- už máme pomôcky, ale začína zlyhávať menežment chorých pacientov, zlyháva zdravotníctvo (a bude ešte horšie :(, o sekundárnych dopadoch na reštrikciu zdravotných výkonov radšej nehovorím. Ale aby som nebol príliš pesimistický, infekcie, epidémie tu boli s nami vždy, zabíjali milióny ľudí, a budú to robiť znova a znova, ale my to prežijeme (ako ľudstvo:), len aby nám to Igor nepokazil… Covid-19 v celej paráde tu môže byť aj 2-3 roky. A ten pozitívny fakt- mortalita nám zatiaľ vychádza na cca 0.4-0.5% z pozitívne testovaných.

Kráľ Igor prišiel (skôr mu tu niekto poradil) s nápadom masívneho testovania všetkých ľudí kráľovstva-  aj rizikových starých ľudí!- a to by mohol byť problém- v jednej zatuchnutej miestnosti budú tisícky ľudí dýchať vydýchaný „covidový“ vzduch a ak aj doposiaľ neboli chorí môžu sa chorými veľmi rýchlo stať… Tých 15 minút čakania na výsledok a klábosenia so známymi, ktorých už nevideli celé mesiace, pred ktorými sa doteraz poctivo ukrývali…  Možno sa mýlim ale logistika výterov miliónov ľudi, čakanie na testy, zvážanie ľudí na testovanie môže do 2 týždňov po testovaní priniesť katastrofu z ktorej bude mať prospech jedine náš stále krachujúci penzijný systém (žeby cielená dôchodková reforma?)- možno tvrdý žart, ale ako ilustrácia dosť predstaviteľný. Epidemiologické výsledky pretestovania celej spoločnosti by boli úžasné, ale riskovať život seniorov, aby sa Igor zapísal do análov medicíny a konečne napísal skutočnú diplomovku, ktorú by citoval i The Lancet (aspoň van tajm). O senzitivite, špecificite sa už volačo hovorilo, nemám hodnoverné zdroje – to len Igor niečo hovoril o testoch- senzitivita 97%, špecificita 99%- úžasné- ale to vraj platí len pre symptomatických pacientov- tých už z diaľky poznať- kašlú, majú teplotu, sú unavení- a ak pracujú v zdravotníctve, či stretli coviďáka alebo boli na Orave na svadbe tak predtestová pravdepodobnosť že budú mať Covid-19 je obrovská- hraničiaca s istotou že človek má Covid-19 aj bez Igorovho testu (aj keby im test vyšiel negatívny!). Údajne má test senzitivitu v celkovej populácii (aj asymptomatických pacientov) cca 50%- to znamená, že 50% pacientov s Covidom odhalíme, ale 50% nám ujde… Hurá, sme negatívny (falošne negatívny)- urobíme oslavu, odskočíme si na trhy do zahraničia a… A sme tam kde sme boli na začiatku.

Môžem sa mýliť, ak to vyjde a bude to mať prínos budem nadšený, ak to nevyjde tak to bude poriadne fiasko… Ešte stále je veľa nezodpovedaných otázok. Počkám si na vyjadrenia múdrejších (bohužiaľ Igore ignore). Ak by sa nám podarilo identifikovať niekoľko tisíc či desaťtisíce pozitívnych pacientov, ktorí by k následnej karanténe pristúpili zodpovedne malo by to zmysel. Potom by i štatistika čo sa týka mortality na Covid-19 vyzerala priaznivejšie. Nemám problém sa otestovať, ale čo keď vyjdem ako pozitívny a pôjdem do karantény aj s celôou rodinou, ale čo keď vyjdú tisícky pozitívnych zdravotníkov, policajtov, predavačiek a všetci pojdeme do karantény (tisíce)- systém bude na hrane krachu. S testovaním celých oblastí ako je horná Orava sme mohli začať i skôr, možno aj tie svadby či výlety do Poľska na preddušičkové nákupy sme mohli obmedziť.

A jeden „totalitný“ návrh- čo tak nosiť mesiac respirátory FFP2- všetci- kompletne, zavrieť hranice, totálne obmedziť kontakty- možno by to vyšlo, bohužiaľ úspech by to malo v Číne, Severnej Kórey, my ale máme demokraciu a viac ako 5 miliónov kvalifikovaných epidemiológov… Pravda však nakoniec bude asi taká, že s Covidom-19 sa budeme musieť premoriť všetci a bude tu s nami už asi navždy.. A Igorove testovanie národa sa stane pravidelnou veľkolepou show ako bývala onehdá spartakiáda (na tú sme sa však pripravovali niekoľko rokov), ale Igor to dá za 2 týždne, veď to nie je hocaký kráľ.

Zdravotníctvo – sestry verzus lekári

30.01.2024

Pracoval niekto z „odborníkov“ na zdravotníctvo naozaj v zdravotníctve? Keď čítam komentáre k nášmu zdravotníctvu tak mám pocit že títo ľudia absolútne nevedia o čom hovoria. Teraz sa pretriasa téma nedostatku sestier a zvýšenie ich kompetencií. Nedostatok sestier je samozrejme realita ale keď sa niekto vyjadruje ku zvýšení ich kompetencií, tak je to len [...]

Osviečim oslobodili Američania

28.01.2024

V oficiálnej správe Európskeho parlamentu sa píše že koncentračný tábor Osvienčim oslobodili SPOJENECKÉ vojská. (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/01/23/message-by-presidents-sassoli-michel-and-von-der-leyen-on-the-75th-anniversary-of-the-liberation-of-auschwitz-birkenau/) Dobre čítate, nie sovietske, ale spojenecké.. asi Američania a Briti. Je to [...]

Здравствуйте

13.01.2024

Delegácia kongresu USA prišla na návštevu Slovenska a zvlášť prišli na pokec s premiérom Robertom Ficom. Prišli mu dohovoriť? Vysvetlili mu kde jeho právomoci a možnosti rozhodovania končia a kto je skutočným pánom kolónie? 🤔 Fico odpovedal zdvorilostným diplomatickým slovníkom – „EÚ a NATO sú piliere našej zahraničnej politiky“. Povedal, čo chceli [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 73
Celková čítanosť: 213538x
Priemerná čítanosť článkov: 2925x

Autor blogu

Kategórie