Založ si blog

Zdravotníctvo – sestry verzus lekári

Pracoval niekto z „odborníkov“ na zdravotníctvo naozaj v zdravotníctve?

Keď čítam komentáre k nášmu zdravotníctvu tak mám pocit že títo ľudia absolútne nevedia o čom hovoria.

Teraz sa pretriasa téma nedostatku sestier a zvýšenie ich kompetencií. Nedostatok sestier je samozrejme realita ale keď sa niekto vyjadruje ku zvýšení ich kompetencií, tak je to len znôška abstraktných nejasných vyjadrení, nič konkrétne.

😄 Vojáku Kefalíne a co jsi představujete pod pojmem zvýšení kompetence?

 

✔️ Písanie receptov? Samozrejme, nevidím problém, lekár indikuje liečbu a sestra môže napísať i opakovaný e-recept, potrebuje však na to špeciálnu kartu na prihlásenie do systému, vloženie karty do čítačky, zadanie kódu, v podstate žiadny problém. Túto kartu má teraz iba lekár, môže ju však sestre požičať a je to vybavené, už teraz sa to deje, ak lekár dôveruje sestre a môže sa na ňu spoľahnúť, neviem či je to legálne ale zodpovednosť má nakoniec lekár. V podstate i dnes lekári aj bez príslušnej atestácie píšu recepty na kódy iných lekárov, je to o dôvere, že dodržiavajú napríklad preskribčné obmedzenia atď. aby „majiteľ“ pečiatky nemal problémy s poisťovňou.

 

✔️ Väčšia kontrola pacientov i liečby zo strany zdravotných sestier? Veď to robia, píšu svoju ošetrovateľskú anamnézu, informujú lekára o zmene zdravotného stavu, sú pri resuscitácii, samy ju i môžu začať, môžu upraviť liečbu po dohovore s lekárom atď. Nakoniec sestry, ktoré pracujú na jednom oddelení vedia o pacientovi viac ako lekár čo sa tam objaví len v službe raz za týždeň. Sestry i teraz obsluhujú zložité prístroje – dialýzu, umelú pľúcnu ventiláciu atď. Do istej miery nateraz (ilegálne) podávajú i liečbu, transfúzie, vypisujú žiadanky na vyšetrenia, informované súhlasy atď. (toto by sa mohlo zlegálniť, napríklad pri podaní transfúzie naozaj nemusí stáť lekár, stačí vzdelaná sestra)

 

✔️ Pod pojmom zvýšenie kompetencií by sme si mohli predstaviť vyšetrenie pacienta a zváženie či má pacienta hneď vyšetriť lekár alebo za ktorým lekárom pacienta poslať, ak má sestra skúsenosti, dostatočnú prax, tak to zvláda už i teraz. Každý omyl, zlé zhodnotenie zdravotného stavu pacienta tak bude na zodpovednosti sestry. Samozrejme, všetci sme omylní. Sestra so skúsenosťami môže byť lepším diagnostikom ako 80-ročný lekár či lekár pod vplyvom… aj to sa stáva.

 

✔️ Ku kompetenciám patrí i vyššia zodpovednosť a to môže byť problém. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vám dá pokutu ak v zdravotnej dokumentácii nedáte k ordinácii pečiatku a podpis. Zodpovednosť prináša strach. Teraz sú zväčša Úradom pranierovaní lekári, pri väčších kompetenciách prídu na rad i sestry.

 

✔️ Ak komora sestier hovorí o zvýšení kompetencií tak nech hovorí konkrétne. A samozrejme vyššie mzdové ohodnotenie súvisí priamo s kompetenciami i zodpovednosťou.

 

✔️ A ešte ku školám, v socializme stačilo 4-ročné štúdium, aby sme mali schopnú a zručnú sestru, teraz po 4 rokoch vyrábame praktické sestry, ktoré majú ešte menšie kompetencie ako v minulosti, ak chcú byť zdravotné sestry skutočne sestrami bez prívlastku „praktické“ musia ešte študovať na vysokej škole 3 či 5 rokov. Absurdné. Za zdravotnú sestru študujete dlhšie za lekára 😐 (medicína 6 rokov, sestra 7 či 9 rokov). Otázne je či potrebujeme toľko štúdia. Osobne mám pocit že socialistické sestry so 4-ročnou strednou školou boli po praktickej stránke lepšie pripravené ako terajšie vysokoškoláčky.👎 Zdravotná škola bola v minulosti výberovou, teraz sú fakulty ošetrovateľstva podobne ako mnohé iné vysoké školy dobrým kšeftom💰 (veď vieme ako študovali mnohí naši politici – odborníci na tých „dedinských“ vysokých školách). Za úvahu by stálo vytvoriť jednu koncepciu zdravotnej sestry, možno 5-ročné stredoškolské štúdium.bez zbytočného naťahovania štúdia na 7 či 9 rokov.

 

Máte už svoj atómový kryt? ☢️

20.04.2024

O vojne medzi Ruskom a NATO sa už otvorene píše v mainstreame. A nie len o konvenčnej vojne ale rovno o nukleárnej vojne. V Pravde nedávno uverejnili video: „Ako vystrašiť Rusov? Stihačkou F-35 a atómovou bombou B61-12“, v podobnom duchu bol uverejnený článok o krajinách v ktorých možno prežiť nukleárny konflikt (Grónsko, Tuvalu, Island, Čile, Nový [...]

Osviečim oslobodili Američania

28.01.2024

V oficiálnej správe Európskeho parlamentu sa píše že koncentračný tábor Osvienčim oslobodili SPOJENECKÉ vojská. (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/01/23/message-by-presidents-sassoli-michel-and-von-der-leyen-on-the-75th-anniversary-of-the-liberation-of-auschwitz-birkenau/) Dobre čítate, nie sovietske, ale spojenecké.. asi Američania a Briti. Je to [...]

Здравствуйте

13.01.2024

Delegácia kongresu USA prišla na návštevu Slovenska a zvlášť prišli na pokec s premiérom Robertom Ficom. Prišli mu dohovoriť? Vysvetlili mu kde jeho právomoci a možnosti rozhodovania končia a kto je skutočným pánom kolónie? 🤔 Fico odpovedal zdvorilostným diplomatickým slovníkom – „EÚ a NATO sú piliere našej zahraničnej politiky“. Povedal, čo chceli [...]

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?

polícia páska

Tragédia v Rohožníku: Muž mŕtvy, pobodaná žena a deti v nemocnici

27.04.2024 08:10

Záchranári vyslali ambulancie do bytového domu v okrese Malacky, kde bolo pobodaných viacero osôb.

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 74
Celková čítanosť: 217025x
Priemerná čítanosť článkov: 2933x

Autor blogu

Kategórie