Založ si blog

K detským pohotovostiam a návrhom ministerstva zdravotníctva ⚕️

⚕️ Rušenie detských pohotovostí je nesystémové. Detské pohotovosti sa nemôžu rušiť podľa aktuálneho počtu dostupných lekárov (15 lekárov na 1 pohotovosť), ktorí sú ochotní slúžiť ALE podľa počtu obyvateľov, počtu detí v regióne, podľa dopravnej dostupnosti… O rok môžu chýbať lekári aj v ostatných regiónoch, kde ešte pohotovosti zostanú… Vnímam to ako riešenie zo zúfalstva, ktoré môže nakoniec viesť k postupnému zániku ďalších pohotovostí…

👉 Príklad – v regióne Námestovo (okres s vysokou natalitou, 65.000 obyvateľov) rušia detskú pohotovosť a nechávajú ju v Trstenej a Dolnom Kubíne (okresy s 35.000, 38.000 obyvateľmi), ruší sa aj detská pohotovosť v ružomberskom okrese (60.000 obyvateľov), dochádzať sa bude do menšieho Dolného Kubína?

⚕️ Súkromní lekári odmietajú slúžiť lebo majú slušný príjem (3-4-5 tisíc €?), za službu dostanú možno 50€, to je demotivujúce, nepotrebujú to.

Ako ich motivovať?

1. Peniazmi – to je u v návrhu ministerstva, zvýšenie paušálnych platieb pohotovostiam o 35% 👍

2. Iné benefity? Bonusy od poisťovní?

⚕️Jednoznačne potrebujeme nových pediatrov ale i iných odborných lekárov a pochopiteľne i zdravotné sestry.

No.1 – Rezidentský program (s tým prichádza i ministerstvo 👍), štartovací balíček na ambulanciu (to už samosprávy aj robia), iná možnosť je aj zriaďovanie pediatrických ambulancii v rámci nemocníc, ktoré by popoludní slúžili ako pohotovosť (detské ambulancie v nemocniciach sú, zväčša špecializované, je ich ale málo, popoludní ale nefungujú) – obdobne napríklad lekári interných oddelení slúžia na urgentoch pre dospelých (a nielen do 22.00 ale do rána). Na zváženie je i potreba duplicity pohotovosti pre dospelých a 30 metrov vzdialeného urgentu (podľa mňa v menších aglomeráciách zbytočnosť).

🕣 Zmenou ordinačných hodín z 22 00 na 20.00hod. sa nič zásadnejšie nerieši, súkromní lekári slúžiaci pohotovosť pôjdu skôr spať a lekárom v nemocnici po 20.00 môžu pribudnúť pacienti, keďže aj v nemocniciach chýbajú lekári a zväčša slúžia po jednom môžu zvažovať odchod z nemocnice (lekári v nemocnici slúžia cca 4 -5 nočných služieb mesačne..), ak odídu do privátu zarobia viac a nemusia mať už nočné (iba sporadické pohotovosti do 20.00hod 🙂).

💶 Poplatky – zvýšenie – áno v prípade zneužitia pohotovosti či urgentu (opití, chronické ťažkosti – bolesti chrbta mesiac – pacient sa nevie dostať k neurologovi tak ide rovno na urgent aj o polnoci „na infúziu“), diagnózy kedy by pacienti platili viac sa dajú špecifikovať, iná otázka je keď pacient povie: „nemám peniaze“, čo potom – ešte pred vyšetrením by mal zaplatiť a potom by sa mu prípadne peniaze vrátili (?) ak by bol pacient prijatý alebo by nešlo o zneužitie urgentu, samozrejme pacienti privezení sanitkou RZP v ohrození života neplatia (súkromné polikliniky majú úvodný „cash“ už dávno – najprv zaplať „manipulačný“ poplatok 30€ a až potom sa na teba niekto pozrie 🤕).

Takže rušenie detských pohotovostí bez ďalších krokov zhorší zdravotnú starostlivosť… Za rok ani za dva to nepôjde. Pre korektnosť – tento problém nevznikol včera, je to výsledok ignorácie zdravotníctva posledných 20-30 rokov.

👍 Jediné dlhodobé riešenie – viac lekárov. A čo tak nová lekárska fakulta napríklad v Banskej Bystrici namiesto vojenských vrtuľníkov? Myslím že BB na to má kvalitné zázemie (je tam detská nemocnica, kardiocentrum…). Nepočúvajme bratislavské fakulty že sa to nedá, konkurencia je dobrá vec, nakoniec najlepšie hodnotená lekárska fakulta na Slovensku je v Martine, nie v Bratislave. Investícia do študentov medicíny sa vyplatí určite viac ako zbrane.

📆 Navrhovaný normatív práce na detských ambulanciách – 35 hodín týždenne 5 dní v týždni nemusí nakoniec prispieť k dostupnosti lekárskej starostlivosti – 👉 príklad – od pondelka do štvrtku môže mať lekár ordinačné hodiny od 7.00 do 15.00 (4 krát 8 hodín = 32 hodín) a v piatok na ambulancii sedí už len zdravotná sestra od 7.00 do 10.00 (3 hodiny.. napríklad -poradenstvo), pediatra – lekára už v ambulancii pacient v piatok nenájde a pacient s problémami ide následne popoludní na pohotovosť, na zváženie by tam mala byť podmienka aby bol na ambulancii každý deň v týždni fyzicky prítomný lekár aspoň 5-6 hodín, zostávajúce hodiny nech si rozdelí na dní kedy chce. Na druhej strane treba povedať – pre absolútny nedostatok lekárov si pravidlá budú určovať lekári, nie ministerstvo, lekári budú mať posledné slovo, majú totiž navrch, lebo štát roky ignoroval dlhodobejšiu personálnu stratégiu v zdravotníctve.

📄Zrušenie lekárskych potvrdení pre deti pred lyžiarskym výcvikom, táborom – OK, sú naozaj zbytočné.. (Keď idete s deťmi na lyžovačku tiež nechodíte predtým po potvrdenie k pediatrovi).

👉 Podporné aktivity pre rodičov – súhlas, ľudia sú schopní prísť na pohotovosť aj s nádchou. Už dnes majú pediatri pred ambulanciami obrazovky kde dookola bežia informácie o bežných ochoreniach – hnačky, teplota, čo robiť, kedy podať liek, kedy konzultovať lekára. Cez telefón sa síce zle pacient lieči, ale skúsený lekár vie čo hovorí.

Prosím vás spoluobčania, dôverujte lekárom, roky štúdia a praxe nemôžte ignorovať po prečítaní nejakého článku na internete či Facebooku 👍.

I my sme pochopiteľne omylní ale verte mi medicíne rozumieme viac ako facebookoví influenceri.

♥️ Ďakujem ak ste si to prečítali až do konca, sú to moje osobné názory – nie som expert na zdravotníctvo, som len radový lekár.

Máte už svoj atómový kryt? ☢️

20.04.2024

O vojne medzi Ruskom a NATO sa už otvorene píše v mainstreame. A nie len o konvenčnej vojne ale rovno o nukleárnej vojne. V Pravde nedávno uverejnili video: „Ako vystrašiť Rusov? Stihačkou F-35 a atómovou bombou B61-12“, v podobnom duchu bol uverejnený článok o krajinách v ktorých možno prežiť nukleárny konflikt (Grónsko, Tuvalu, Island, Čile, Nový [...]

Zdravotníctvo – sestry verzus lekári

30.01.2024

Pracoval niekto z „odborníkov“ na zdravotníctvo naozaj v zdravotníctve? Keď čítam komentáre k nášmu zdravotníctvu tak mám pocit že títo ľudia absolútne nevedia o čom hovoria. Teraz sa pretriasa téma nedostatku sestier a zvýšenie ich kompetencií. Nedostatok sestier je samozrejme realita ale keď sa niekto vyjadruje ku zvýšení ich kompetencií, tak je to len [...]

Osviečim oslobodili Američania

28.01.2024

V oficiálnej správe Európskeho parlamentu sa píše že koncentračný tábor Osvienčim oslobodili SPOJENECKÉ vojská. (https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/01/23/message-by-presidents-sassoli-michel-and-von-der-leyen-on-the-75th-anniversary-of-the-liberation-of-auschwitz-birkenau/) Dobre čítate, nie sovietske, ale spojenecké.. asi Američania a Briti. Je to [...]

Robert Kaliňák

Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností

02.05.2024 16:19

Krúpa avizoval, že téma sa možno bude riešiť aj na budúcotýždňovom výbore.

Belgium EU Summit

Všetci nacionalisti sú 'skrytí brexiteri', ničia každú krajinu. Zobuďte sa Európania, odkázal Macron

02.05.2024 16:11

Prieskumy volebných preferencií vo Francúzsku nateraz vedie krajne pravicové Národné združenie.

Nożykova synagóga

V Poľsku zadržali 16-ročného chlapca v súvislosti s podpaľačským útokom na synagógu

02.05.2024 15:34

Motív útoku na jedinú synagógu vo Varšave, ktorá prežila druhú svetovú vojnu, je nejasný. Podozrivý totiž odmietol vypovedať.

vašečka, záborská

Vašečka a Záborská opäť idú proti transrodovým ľuďom. Život im chcú skomplikovať novým zákonom o rodnom čísle

02.05.2024 15:25

Ak zmeny prejdú v navrhovanej podobe, transrodoví ľudia nebudú môcť po absolvovaní tranzície zmeniť svoje rodné číslo tak, aby zodpovedalo ich novému pohlaviu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 74
Celková čítanosť: 217621x
Priemerná čítanosť článkov: 2941x

Autor blogu

Kategórie