Slepota mainstreamu so štekajúcimi ratlíkmi

31. marca 2023, miroslav1, Nezaradené

V našich mainstreamových médiách si čoraz viac všímam veľmi často prezentované názory nevýznamných politikov z pobaltia, dôležité je aby boli extrémne protiruský a hneď sú na titulke (napríklad rozhovor s estónskym prezidentom v SME), podobne je to i na slovenskej politickej scéne (rozhovor s nezaradeným progresívnym poslancom – 25 mikrofónov a médií, tlačové konferencie neprogresívnych politikov sú naopak zámerne ignorované…).

Koho však reálne zaujíma názor vedúceho – tzv. prezidenta krajiny (predtým riaditeľa múzea), ktorá má menej obyvateľov ako Košický a Prešovský kraj dokopy. Estónsko – krajina, ktorá neúprosne šteká na susedné Rusko a pomaly vymiera. Estónci so štekotom ratlíka vyhosťujú ruských diplomatov, v Moskve už dokonca nemajú ani svojho veľvyslanca, hoci každý štvrtý obyvateľ Estónska je Rus. 😐 Ak odídu z Estónska i Rusi, tak Estónsko bude bezvýznamnejšie ako fínsky región Laponsko. A kto dnes hovorí a vôbec niečo vie o Laponsku?

 

Po rozpade ZSSR sa pobaltským krajinám spočiatku darilo, patrili k vyspelejším častiam Sovietskeho zväzu, značná časť obyvateľov však veľmi rýchlo odišla do západnej Európy, xenofóbia vyhnala i časť ruskej menšiny. Rusi pochopili že s pobaltskými krajinami už nikdy nebudú mať normálne vzťahy (hlavne po vstupe do NATO), postupne vzájomne rušia ekonomické, obchodné väzby. Pobaltské prístavy využívané počas ZSSR Rusi opustili a vybudovali si svoje – napríklad v Usť-Luge za 2 miliardy dolárov… To je výsledok krátkozrakej hlúpej politiky nacionalistov v pobaltí.

 

Naše prispaté mainstreamové médiá sa venujú úplne nepodstatným veciam na pozadí kolosálnych zmien vo svete – návšteva čínskeho prezidenta v Moskve, zbližovanie sa Iránu so Saudskou Arábiou, plánovaný vstup Saudskej Arábie do BRICSu (o vstupe do BRICS uvažuje i Turecko a Egypt), obchádzanie platieb v dolároch vo vzájomných obchodoch medzi Ruskom, Čínou, Indiou, Iránom, dokonca bola pred pár dňami prvý krát uskutočnená platba za LNG v yuanoch medzi čínskou a francúzskou firmou…

 

Čitateľom mainstreamu dáva rok, nanajvýš dva, kým pochopia že ich vnímanie sveta už do 21. storočia nepatrí, ich videnie sveta je už zastarané, naivné a hlúpe