Polčas rozpadu Ukrajiny ?

12. marca 2022, miroslav1, Nezaradené

Šíria sa správy že Rusko chce usporiadať referendum v obsadenej Chersonskej oblasti o prípadnej nezávislosti od centrálnej vlady Ukrajiny.. Táto informácia má vôbec neudivuje, ak spomeniem odstrelenie priehrady v Chersonskej oblasti aby mohla znova prúdiť voda na Krym, obnovenie železničného spojenia medzi Krymom a Chersonom, zlacnenie benzínu v tomto regióne, odpísanie dlhov miestnych obyvateľov… Čo si vyberú miestni? Výsledok môže byť prepojenie tejto oblasti až po Doneck a vlastne absolútna kontrola nad pobrežím Azovského mora (v podstate je táto situácia už teraz zrejmá, Rusom chýba už len definitívne obsadiť Mariupoľ).

Izraelský premiér Naftali Bennett po rozhovore s Putinovi navrhol Zelenskému aby sa vzdal – kapituloval (Jerusalem Post), komik Ze odmietol.. Bennett asi vie prečo to navrhol a Ukrajina (až na Donbas a samozrejme Krym) mohla pravdepodobne zostať ešte pokope a neutrálna.

 

Nezmyselná vojna mohla skončiť hneď teraz! Áno z istého pohľadu by to bola pre Ukrajinu prehra, ale z perspektivnejšieho „nadhľadu“ aspoň istej územnej celistvosti, ukončenia umierania vojakov i civilistov by to už teraz bola absolútna výhra. Bennett nie je popletený a naivný hazardér ako Heger, Čaputová a ostatní priatelia US ambasády.. Ak bude vojna pokračovať tak Ukrajina príde i o Odesu, stratí prístup k moru (naozaj nechýba veľa) a zmení sa na vnútrozemský štát významu Bieloruska s centrom vo Ľvove so sochami Banderu. Neverím, že si to Ukrajinci neuvedomujú.

Kto má ešte Zelenskému vysvetliť, že NATO za nich nepôjde bojovať, pošle zbrane, ale umieranie ponechá na Ukrajincov. Vojna do posledného Ukrajinca je nezmysel, vojnu môže ukončiť jedine Zelenský s garanciami neutrality od štátov Európy i Ruska… Samozrejme bez NATO.

 

Rusov už nemožno viac poraziť či ponížiť, oni však so scenárom sankcií rátali (SWIFT, zákaz vývozu ropy, plynu, zavretie automobiliek, McDonaldu…) Facebookom ignorované priania smrti či výzvy na zabitie Putina na FB vyznievajú skôr tragikomicky – kam sme to až zašli.

 

Rusi nemôžu poraziť celú Ukrajinu, Ukrajinci nemôžu poraziť Rusko. Aj keď pán Osuský (SaS) považuje diplomatické rokovania s Ruskom za nezmysel a priam baží po vojne s Ruskom – ja tento názor nezdieľam, táto vojna môže skončiť za rokovacím stolom, ďalšie predlžovanie vojny bude mať katastrofálne následky pre Ukrajinu, Rusko i Európu. Zdá sa, že jedine USA si po tejto vojne polepšila (potrebujú to ako soľ po blamáži v Afganistane).

Zelenský prestaň sa zahrávať s osudom Ukrajiny a začni myslieť, lebo prídeš o všetko… Predstava zmeny Kyjeva na Bejrút je desivá.